Menu Zavřít

Nálet USA v Afghánistánu s nejsilnější bombou zabil desítky radikálů

15. 4. 2017
Autor: čtk/AP Photo/Rahmat Gul

Nejméně 90 bojovníků Islámského státu (IS) zabila podle agentury AFP bomba, kterou americká armáda ve čtvrtek shodila na jeskynní komplex na východě Afghánistánu. USA při tomto útoku poprvé použily svou nejsilnější nejadernou bombu GBU-43 se zhruba 11 tunami výbušniny.

„Byla to správná zbraň na správný cíl,“ zhodnotil úder šéf amerických a mezinárodních sil v Afghánistánu generál John Nicholson. Dodal, že své rozhodnutí pumu nasadit učinil po diskusích s Washingtonem a že podle jeho informací „zbraň splnila předpokládaný cíl“, jímž bylo zničení jeskyň bojovníků IS a zásob munice.

Velitel vojenské mise Rozhodná podpora a amerických vojsk v Afghánistánu, generál John W. Nicholson připustil, že nasazení pumy armáda konzultovala s Washingtonem „Správná munice,“ zhodnotil úder pumou MOAB generál John W. Nicholson

„Žádný civilista zraněn nebyl, zničena byla pouze základna, odkud IS v provincii podniká útoky,“ uvedl již dopoledne mluvčí afghánského ministerstva obrany. Reuters poznamenal, že informace o tom, že úder se obešel bez civilních obětí, nebylo zatím možné nezávisle ověřit. Přítomní vojáci dnes odmítali k výbuchem zasaženému místu pustit novináře.


Čtěte: USA shodily v Afghánistánu "matku všech bomb". Nejničivější nejadernou bombu

Nejsilnější nejaderná bomba GBU-43


Americké letectvo ve čtvrtek svrhlo na jeskynní systém v provincii Nangarhár u hranic s Pákistánem pumu GBU-43, přezdívanou „matka všech bomb“. Přes devět metrů dlouhá bomba je se zhruba jedenácti tunami výbušniny nejničivější nejadernou zbraní v arzenálu Spojených států a až do čtvrtka nebyla nikdy v boji použita.

Rána se rozléhala v okruhu 15 kilometrů

Plným názvem Massive Ordnance Air Blast bomb (MOAB), GBU-43 dokáže srovnat se zemí stavby v okruhu jedné míle od místa dopadu. Čtvrteční explozi slyšeli i obyvatelé pohraničních osad v Pákistánu, kteří si prý mysleli, že bomby dopadají na jejich stranu hranice. „Spal jsem když najednou přišel hlasitý výbuch. Byla to ohlušující rána,“ řekl agentuře AP Šáh Vali z vesnice 15 kilometrů od hranic s Afghánistánem.

Lidé na afghánské straně pak hovořili o „záblesku jako při bouřce“, a pocitu „jako by bomba spadla přímo před jejich domem“. „Celý dům se třásl. Když jsem vyšel ven, viděl jsem veliké plameny, všechno kolem hořelo,“ řekl AP Muftí Chán z vesnice Ačín jen několik kilometrů od místa dopadu MOAB.

Americký nálet vyvolal v Afghánistánu smíšené reakce. Někteří místní se domnívají, že pro poražení IS je potřeba udělat všechno. „I když kvůli zničení Daesh (IS) zničíte můj dům, nebudu si stěžovat, protože oni nejsou lidé, jsou to zvířata,“ řekl agentuře Reuters Mír Alám. Objevily se však i hlasy, včetně vyjádření exprezidenta Hamída Karzáího, které považují čtvrteční zásah za americký zbrojní test na území cizí země.

BRAND24

Americký server Vox v analýze této mimořádné akce píše, že důvody, proč MOAB nebyla nikdy předtím použita nejspíše plynou z jejího specifického rázu. „Je to zbraň s omezenými možnostmi využití,“ řekl Vox pracovník amerického letectva. GBU-43 je určena pro rozsáhlé ničení budov a cílů těsně pod povrchem země, jakými jsou právě jeskyně či tunely. Naopak nemůže být použita v hustě zalidněných oblastech, v jakých se dnes často v arabském světě bojuje.

Dále čtěte:

Dronobití na obzoru: Čína šíří bojové drony s naváděnými střelami

Houfnice Dana zmodernizuje bez soutěže Tatra. Armáda zaplatí 1,5 miliardy

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).