Menu Zavřít

Nákup patriotů se Polákům vyplatí

10. 7. 2016
Autor: Flickr

Polská státní zbrojařská firma PGZ bude spolupracovat s americkým Raytheonem na obranném raketovém programu. Memorandum podepsané firmami pár dní před varšavským summitem NATO předchází očekávanému polskému nákupu raket Patriot.

Klíčovou součástí dohody je zvýšení podílu polského průmyslu na budoucím obranném systému „Visla“ na 50 procent. Jak uvedl šéf PGZ Arkadiusz Siwko, polskému průmyslu se dohodou otevírá cesta k technologiím Raytheonu, k větší účasti na výstavbě protiraketového štítu v Polsku i servisu podobných systémů ve světě.

„Výsledkem dohod je, že nejméně 50 procent prostředků, které vláda na obranný systém vyčlení, zůstane v Polsku. Ještě loni to byla 0,“ řekl Siwko.

Deník Rzeczpospolita uvádí, že polský příspěvek na stavbě štítu může spočívat v dodávkách radarových podsystémů či protiletadlové munice a ve spolupráci na raketové technologii.


Čtěte také:

Nekonečný příběh chroptícího dinga

obrněnce, Dingo, armáda


Náhlou vstřícnost americké strany deník vysvětluje změnou vládní garnitury v Polsku. „S příchodem nové vlády se změnily požadavky. V této situaci jsme se rozhodli přenechat 50 procent nákladů na polské straně,“ uvedl prezident Raytheonu Thomas A. Kennedy. Podle něj to ale nebylo rozhodnutí od stolu. Ryatheon prý provedl důkladný průzkum možností polského obranného průmyslu. Právě potenciál účasti polských firem na globálních aktivitách americké firmy je podle Rzeczpospolity jedním z hlavních přínosů offsetového programu.

Polský ministr obrany Antoni Macierewicz uvedl, že smlouva bude mít rozhodující vliv na plán ministerstva zřídit vzdušný a protiraketový obranný systém.

BRAND24

Firma PGZ vznikla v roce 2013, aby konsolidovala fragmentovaný polský obranný průmysl v rukou státu. Hlavním akcionářem je ministerstvo státního pokladu, společnost je ale podřízena ministerstvu obrany. Tvoří ji více než 60 firem, které zaměstnávají více než 17 tisíc lidí. Roční tržby dosahují asi pět miliard zlotých (asi 30,5 miliardy korun).


Přečtěte si:

Britové posílí obranu Polska a Estonska

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).