Menu Zavřít

Náhrada za ztracený Donbas. Ukrajina bude dovážet uhlí z Ameriky

31. 7. 2017
Autor: Erdenes Tavan Tolgoi

Ukrajina uzavřela dohodu, která ji umožní poprvé dovážet uhlí ze Spojených států. Oznámila to dnes ukrajinská státní energetická společnost Centrenergo. Uhlí z Ameriky má nahradit dřívější dovoz z Ruska po ztrátě klíčových uhelných dolů v Donbasu, které se ocitly v rukou proruských separatistů.

Podle kontraktu mezi americkým podnikem XCoal a ukrajinskou společností Centrenergo má první loď s nákladem 85 000 tun uhlí doplout na počátku září a do konce letošního roku se má dovézt celkem 700 000 tun uhlí, uvedl Oleh Kozemko, generální ředitel společnosti, která je největším výrobce elektřiny a tepla v centrální a východní části Ukrajiny. „Je to historický den,“ zdůraznil jeho protějšek z Pennsylvanie Ernie Thrasher během společné tiskové konference na americkém velvyslanectví.

Některé ukrajinské podniky uzavřely dohody na dovoz uhlí z Ruska poté, co Kyjev v půli března zakázal veškeré obchodování s oblastmi ovládanými separatisty. Šlo o reakci na povstalecké „znárodnění“ ukrajinských podniků, což zase byla „odpověď“ na dopravní blokádu, podnikanou ukrajinskými radikály.

Až do té doby bylo antracitové uhlí z Donbasu dodáváno do elektráren v dalších částech země, přestože si ozbrojený konflikt během tří let vyžádal na 10 000 mrtvých.

Cílem je nezávislost na Rusku

Kyjev si ale přeje nalézt náhradní zdroje zásobování uhlí, aby se vyhnul veškeré závislosti na Rusku, se kterým má nejhorší vztahy, poznamenala agentura AFP a dodala, že Ukrajina mimo jiné přestala kupovat ruský zemní plyn.

Podle agentury Reuters 700 000 tun uhlí představuje asi osm procent celkové ukrajinské poptávky antracitu v loňském roce, i když Kyjev předpokládá pro letošek pokles spotřeby asi o třetinu.

Americké dodávky podle Kozemka pomohou k tomu, že nadcházející podzim a zima se obejdou bez problémů. Odhadl, že příští rok by dovoz mohl dosáhnout dvou milionů tun. Vedou se jednání také s dalšími státy, zejména Jižní Afrikou. Daný kontrakt byl podle ředitele uzavřen na základě dohod mezi prezidenty obou zemí, Petrem Porošenkem a Donaldem Trumpem, který ve své kampani sliboval americkému podnikání při vývozu energetických zdrojů „zlatou éru“.

Trump sliboval zbavit těžbu uhlí v USA omezení a také v březnu podepsal dekret nařizující přehodnotit opatření přijatá předchozím prezidentem Barackem Obamou ve snaze zlepšit čistotu ovzduší a čelit globálnímu oteplování; tepelné elektrárny v USA podle Obamova nařízení musely snížit emise oxidu uhličitého.

BRAND24

Těžební skupina Xcoal Energy and Resources, která patří k největším vývozcům uhlí, se během loňské kampaně přiklonila ke Trumpovi.

Přečtěte si také:

Malorusko. Separatisté z východní Ukrajiny vyhlásili nový stát

Porošenkovo ukvapené prohlášení zaskočilo diplomaty z NATO

Smutek proruských aktivistů. Soud ruší jejich spolek

Lavrov: EU přispěla ke krizi na Ukrajině, Rusko ji ale rozdělovat nechce


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).