Menu Zavřít

Nadpoloviční většina Čechů není spokojena s vládou Babiše. S programem lidé souhlasí

4. 3. 2020
Autor: čtk

Nadpoloviční většina Čechů není spokojena s premiérem Andrejem Babišem (ANO), složením jeho vlády ani s činností kabinetu. Vyplývá to z únorového průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM). Nespokojenost s Babišem a jeho vládou od nástupu současného kabinetu k moci v roce 2018 postupně roste.

Nespokojenost s osobou předsedy vlády vyjádřilo v průzkumu 52 procent dotázaných. Se složením kabinetu není spokojeno 56 procent lidí a s činností vlády 51 procent. Naopak spokojenost s Babišem vyjádřilo 42 procent Čechů, se složením vlády 36 procent a s její činností 44 procent. Od vzniku současné Babišovy vlády je podíl nespokojených lidí v téměř všech otázkách letos nejvyšší.

Přitom například s programem Babišovy vlády velká část Čechů souhlasí. Spokojenost s ním letos vyjádřilo 48 procent lidí, a naopak nespokojeno je s vládním programem jenom 37 procent dotázaných. Názory na komunikaci Babišovy vlády s veřejností jsou vyrovnané. Kritizuje ji 46 procent Čechů, zatímco kladně o ní mluví 47 procent lidí.

Kabinet Andreje Babiše je skoro ve všech ohledech hodnocen příznivěji než předchozí vláda Bohuslava Sobotky (ČSSD) v době, kdy byla stejně jako nyní Babišova vláda ve třetím ze čtyř let svého mandátu. Nespokojenost s činností Sobotkovy vlády vyjadřovalo zhruba tři roky po volbách, v roce 2016, celkem 55 procent Čechů a nespokojenost se složením kabinetu 59 procent. Podíl lidí nespokojených s předsedou vlády byl tehdy podobný jako nyní, a to 51 procent.

Průzkum provádělo CVVM v době od 1. do 13. února. Zúčastnilo se ho 1039 obyvatel České republiky starších 15 let.

BRAND24

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).