Menu Zavřít

Nacistům se Trump líbí. Jeho zvolení bude naše šance, věří

9. 8. 2016
Autor: čtk

Pokud v listopadových amerických prezidentských volbách uspěje republikánský kandidát Donald Trump, bude to dobrá zpráva pro americké nacisty. Myslí si to Rocky Suhayda, šéf Americké nacistické strany.

„Pokud Trump vyhraje, bude to příležitost pro bílé nacionalisty, aby chytře zareagovali a těžili z toho,“ uvedl Suhayda v rozhlasovém vysílání. Zároveň volá po důslednější organizaci strany. „Ve sněmovně je frakce černochů, takže bychom měli vytvořit něco podobného.“

Podle Suhaydy by se nacisté měli zaměřit na pozitivní program. „Už nemusíme být anti-, jak naše hnutí fungovalo po desetiletí, ale měli bychom být „pro bílé“. Bude těžké nás označit za bigoty, když se tak nebudeme chovat. Takto by naše hnutí mělo uvažovat.“

Suhayda věří tomu, že Trump ve volbách skutečně uspěje. „Myslím, že to naše nepřátele překvapí. Podle mého si totiž myslí, že bílá pracující třída, obzvláště její mužská část, už hodila ručník do ringu a vzdala se jakékoliv naděje vkládané do nějakého politika,“ myslí si předseda Americké nacistické strany.

Trumpa dlouhodobě chválí také David Duke, bývalý „Velký čaroděj“ organizace Ku-klux-klan, který v současné době kandiduje do Senátu za stát Louisiana. „Jsem nadšený, že Donald Trump a většina Američanů konečně přijali témata, kterým se věnuji už tolik let,“ říká Duke.

„Nikdo nebude podporovat jeho legislativní agendu jako já, pokud se stanu senátorem,“ dodává. Republikánský kandidát jeho podporu odmítl, ale až po prodlevě, čímž si vysloužil ostrou kritiku. Trump se bránil tím, že Dukea ani nezná a o jeho podpoře nic nevěděl.

Trumpovy výroky pobouřily spolustraníky

Trump ztrácí další republikány, naštval i šéfa strany

 Donald Trump

Představitelé Americké nacistické strany se prezentují jako národní socialisté, ale podle svých slov užívají označení „nazi“ z toho důvodu, že pro většinu američanů je pojem národní socialisté nesrozumitelný a nechtějí, aby je lidé považovali například za marxisty. „Nehlásáme nadřazenost, ale separaci. Věříme, že rasová separace je pro všechny nejlepší,“ píší na svých internetových stránkách.

Trumpa jako nacistu už dříve vykreslil Charles Koch, tradiční štědrý sponzor Republikánské strany. Nelíbily se mu hlavně Trumpovy výroky na adresu muslimů, včetně úvah o zavedení jejich databáze a sledování pohybu. „Připomíná mi to nacistické Německo. Podle mě je to ohavné,“ zlobil se Koch, který zároveň připustil, že by mohl podpořit Trumpovu konkurentku v boji o Bílý dům, Hillary Clintonovou.


O kandidátovi Republikánské strany dále čtěte:

BRAND24

Trump: Uznejme anexi Krymu, pokud to zlepší vztahy s Ruskem

Putin jako idol. Přečtěte si, jak pána Kremlu velebí Donald Trump


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).