Menu Zavřít

Na Vysočině vyhrála ČSSD, ztratila ale šest mandátů

8. 10. 2016
Autor: ČTK

Vítězem krajských voleb v Kraji Vysočina se stala ČSSD před ANO a KDU-ČSL. Z celkových 45 mandátů v krajském zastupitelstvu jich sociální demokraté získali 11, o šest méně než v minulých volbách. Hnutí ANO má devět křesel a lidovci budou mít stejně jako po volbách v roce 2012 sedm zastupitelů.

Výsledky krajských voleb 2016 v kraji Vysočina

K povolebnímu vyjednávání se chce ČSSD sejít se všemi úspěšnými subjekty, řekl dosavadní hejtman Jiří Běhounek (nestraník za ČSSD). Jednání chce podle něj ČSSD zahájit v pondělí. Podle lídra ANO na Vysočině Josefa Pavlíka by politici měli ctít vůli voličů a umožnit vznik takzvané vládní koalice.

K volbám na Vysočině přišlo 37,34 procenta voličů, zatímco při minulých krajských volbách v roce 2012 dosáhla volební účast 41,05 procenta. ČSSD získala 19,37 procenta hlasů, ANO 17,04 procenta a KDU-ČSL 13,41 procenta. V minulých volbách v roce 2012 získali sociální demokraté 29,26 procenta hlasů, zatímco lidovcům dali voliči 12,33 procenta hlasů.


Podívejte se na kompletní výsledky a dopady krajských a senátních voleb


V novém krajském zastupitelstvu budou také zástupci KSČM, ODS a koalic Starostové pro Vysočinu a SPD a SPO. KSČM odevzdali voliči letos 11,40 procenta hlasů, v zastupitelstvu obsadí šest křesel. ODS skončila se ziskem 9,10 procenta hlasů a pěti mandáty. Starostové pro Vysočinu získali 6,84 procenta hlasů a čtyři mandáty. Koalice SPD a SPO obdržela 6,40 procenta hlasů a tři zastupitelská křesla. Před čtyřmi lety dali voliči komunistům 19,57 procenta hlasů, ODS získala 10,29 procenta a koalice Pro Vysočinu tvořená SNK Evropští demokraté a hnutím Nestraníci 5,05 procenta hlasů.

Podle Běhounka bude ČSSD jednat se všemi stranami zastoupenými v novém zastupitelstvu. „Zeptáme se, jak si představují naplňování svých volebních programů. Všichni mluvili o tom, jak chtějí pracovat pro Vysočinu, proto jim chceme nabídnout, aby práce byla společná,“ uvedl hejtman. Případná koalice podle něj potom z vyjednávání vyplyne. Vyjednávání by mělo začít v pondělí odpoledne. S kým začnou, však zatím sociální demokraté neurčili.

Lídr lidovců Jaromír Kalina považuje obhájení sedmi mandátů vzhledem k tomu, že před čtyřmi roky hnutí ANO neexistovalo, za nesporný úspěch. „Vládní varianta je ve hře, ale může být i jiná. Jsem rád, že v kraji nebude pokračovat oranžovo-červená koalice,“ řekl Kalina. Sám prý má pořád problém s Andrejem Babišem a je zvědav, jak se to promítne do vyjednávání. Lidovci podle něj budou preferovat hlavně jednání o programu. „Určitě nebudeme v koalici s Okamurou a komunisty. Neměl bych problém ani skončit v opozici,“ dodal Kalina.

V minulých krajských volbách v roce 2012 získali sociální demokraté 17, komunisté 11 a lidovci sedm mandátů. Do zastupitelstva se dostala ještě ODS s pěti mandáty, koalice Pro Vysočinu tvořená SNK Evropští demokraté a hnutím Nestraníci se třemi a koalice TOP 09 a Starostové pro Vysočinu se dvěma mandáty.

Zajímají vás výsledky v dalších krajích?

Středočeský kraj, Jihočeský kraj, Plzeňský kraj, Karlovarský kraj, Ústecký kraj, Liberecký kraj, Královéhradecký kraj, Pardubický kraj, Vysočina, Jihomoravský kraj, Olomoucký kraj, Moravskoslezský kraj, Zlínský kraj


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).