Menu Zavřít

Na Tuska míří trestní oznámení. Měl zradit Polsko dohodou s Putinem

21. 3. 2017
Autor: ČTK

Polský ministr obrany Antoni Macierewicz podal na prokuratuře trestní oznámení kvůli podezření, že bývalý polský premiér Donald Tusk, který nyní předsedá summitům Evropské unie, se v souvislosti s katastrofou polského vládního letounu v dubnu 2010 u ruského Smolenska dopustil „diplomatické zrady“. Oznámila to dnes televize TVN 24 s odvoláním na mluvčí prokuratury.

„Premiér Tusk uzavřel s (ruským prezidentem) Vladimirem Putinem nelegální dohodu v neprospěch Polska, a za to by měl nést trestní odpovědnost,“ uvedl sám Macierewicz v tisku.

Tuskovi by v případě usvědčení, že ve shodě s cizím státem či organizací působil v neprospěch vlasti, mohlo hrozit až deset let vězení.

Prokuratura v minulosti odmítala podobná udání, vyjadřující podezření, že Tuskova vláda selhala při objasňování smolenské katastrofy, při které zahynul tehdejší polský prezident Lech Kaczyński, bratr nynějšího předsedy vládní strany Jaroslawa Kaczyńského. Hodně příznivců nynější vlády věří, že katastrofa byla výsledkem atentátu a polsko-ruského spiknutí.

Ruské vyšetřování nehodu přisoudilo chybám pilotů polského letounu, kteří se pokoušeli o přistání za husté mlhy. Podle polské strany část viny nesli i ruští dispečeři ze smolenského letiště.

Macierewicz je považován za jednoho z nejdůležitějších spojenců Jaroslawa Kaczyńského. Ten se pokoušel zabránit znovuzvolení svého rivala Tuska do čela Evropské rady, ale Varšava v této snaze utrpěla tento měsíc na summitu EU citelnou porážku. Někteří pozorovatelé za Kaczyńského postupem vidí dávnou zášť vůči Tuskovi, jiní snahu zdiskreditovat možného soupeře v příštích volbách a další promyšlenou strategii, směřující k upevnění Kaczyńského moci i za cenu vzdalování Polska od EU.

BRAND24

Macierewicz mezitím přizval do týmu, který má znovu vyšetřit smolenskou katastrofu, i bývalého žalobce Mezinárodního trestního soudu (ICC) Luise Morena-Ocampa. Renomovaný argentinský právník má prý Rusy přimět, aby Polsku vydali trosky vládního letounu Tu-154M. To Rusko dosud odmítalo učinit s tím, že své vyšetřování dosud neuzavřelo.

Čtěte dále:

Tusk půjde k výslechu v případu obviněných rozvědčíků

Tusk zůstává předsedou Evropské rady. Proti bylo jen Polsko

Tusk: Rozpad EU neobnoví bájnou suverenitu. Budeme závislí na USA, Rusku a Číně


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).