Menu Zavřít

Na Slovensku kvůli vazbám na Kočnera končí soudci

25. 10. 2019
Autor: Profimedia.cz

První soudce na Slovensku požádal o přerušení výkonu funkce kvůli svým kontaktům s kontroverzním podnikatelem Marianem Kočnerem, který je obviněn v případech ekonomické kriminality a prokuratura jej obžalovala v kauze loňské vraždy novináře Jána Kuciaka. Informovalo o tom dnes slovenské ministerstvo spravedlnosti, na které se soudce David Lindtner se svou žádostí obrátil. Odpoledne jiného soudce postavil mimo službu disciplinární senát, a to rovněž v souvislosti s jeho kontakty s Kočnerem.

Po zveřejnění informací o jeho komunikaci s Kočnerem už Lindtner rezignoval na funkci předsedy jednoho z bratislavských soudů. Podle médií soudce s Kočnerem probíral různé kauzy. Nebyl ale mezi skupinou lidí ze slovenské justice, které policie kvůli kontaktům s Kočnerem v srpnu zabavila mobilní telefony.

Disciplinární soud dnes pozastavil výkon funkce soudci Vladimíru Sklenkovi, který si podle tisku vyměnil s Kočnerem tisíce zpráv; prostřednictvím tohoto soudce prý podnikatel získával informace o různých soudních případech. V době zmíněné komunikace byl Sklenka místopředsedou jednoho z pěti bratislavských okresních soudů; dosud působil na jiném soudu než Lindtner. Šéfka slovenské soudní rady, což je ústavou zřízený orgán pro správu a regulaci soudnictví, navrhla odebrat Sklenkovi kvůli kauze talár. O jejím návrhu bude disciplinární senát rozhodovat později.

Komunikaci Kočnera s politiky či představiteli justice zajistila policie z Kočnerova mobilního telefonu při vyšetřování Kuciakovy vraždy. Získané informace naznačují korupci ve slovenském soudnictví. Po propuknutí kauzy v září odstoupila z funkce náměstkyně na ministerstvu spravedlnosti Monika Jankovská, byť sama popírala informace, že byla s Kočnerem v kontaktu. Podle uniklého přepisu komunikace si ale Jankovská s Kočnerem vyměnila několik tisíc zpráv a pomáhala podnikateli v soudním sporu ohledně proplacení směnek.

Kvůli podezření z padělání těchto směnek byl Kočner loni obviněn a soud se případem začal zabývat letos v létě.

BRAND24

Jankovská se po odchodu z ministerstva spravedlnosti vrátila jako soudkyně na bratislavský krajský soud. Disciplinární senát jí ale tento týden na návrh slovenského ministra spravedlnosti Gábora Gála pozastavil výkon funkce soudkyně. Ministr chce zbavit Jankovskou taláru kvůli tomu, že soudkyně podle něj lhala o své schůzce s vlivným advokátem. Jankovská stejně jako Sklenka patřila mezi soudce, kterým policie kvůli komunikaci s Kočnerem mobilní telefon zabavila.

Letos na jaře rezignoval kvůli kontaktům s Kočnerem hlavní náměstek slovenského generálního prokurátora Jaromíra Čižnára. Již v lednu Čižnár odvolal svého dalšího náměstka Reného Vaneka, a to kvůli tomu, že Vanek komunikoval s jednou z obviněných v případu vraždy Kuciaka, při které byla zastřelena i reportérova přítelkyně.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).