Menu Zavřít

Na Putina pozor, varují Trumpa evropští politici v dopise. Připojil se i Schwarzenberg

11. 1. 2017
Autor: ČTK

Evropští politici varovali v dopise budoucího amerického prezidenta Donalda Trumpa před ruskou hlavou státu Vladimirem Putinem. Na rozdíl od evropských spojenců podle nich Putin nechce, aby se USA dařilo. Mezi signatáři dokumentu jsou bývalý český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg a český exministr zahraničí a obrany Alexandr Vondra.

„Putin neusiluje o americkou velikost. My, jako vaši spojenci, ale ano,“ stojí v dopise, který podepsalo sedmnáct politiků především ze zemí střední a východní Evropy.

Kromě Schwarzenberga a Vondry se pod psaním objevila například i jména exšéfa polské diplomacie Radoslawa Sikorského, bývalého slovenského premiéra Mikuláše Dzurindy, někdejšího švédského premiéra Carla Bildta, exprezidentů Rumunska, Estonska a Lotyšska Traiana Baseska, Toomase Hendrika Ilvese a Vairy Vikeové-Freibergové, dosluhujícího bulharského prezidenta Rosena Plevnelieva a dalších politiků z Maďarska, Lotyšska a Litvy.

Na počátku dopisu, který Trumpovi v pondělí poslali „spojenci Ameriky“, pisatelé vítají zvolení republikánského kandidáta 45. prezidentem USA. „Nemůžeme se dočkat spolupráce s vaší administrativou, abychom zachovali silnou transatlantickou alianci a společně bránili náš způsob života v době velkého nebezpečí,“ stojí v listu The Washington Post.

Rusko podle politiků svým chováním na Ukrajině ohrožuje stabilitu, „kterou Američané a Evropané společně vytvořili vítězstvím ve studené válce“. Přijetí rozdělení Ukrajiny uznáním anexe Krymu by podle nich ohrozilo nejen Ukrajinu samotnou, ale i důvěru evropských spojenců v USA.


Ruští boháči vydělali na Trumpově zvolení 739 miliard. Čtěte více:

Trump obohatil ruské miliardáře. Od jeho zvolení získali skoro tři čtvrtě bilionu

Donald Trump


„Vladimir Putin není americkým spojencem. Není ani důvěryhodným mezinárodním partnerem,“ píší politici ze střední, východní a severní Evropy nastávající hlavě USA. Oba Trumpovi předchůdci se podle nich snažili jednat s Ruskem „v duchu důvěry a přátelství“, což byl ale „velký omyl“. „Putin využil jejich dobrých úmyslů jako příležitostí,“ stojí v dopise.

Pod Putinovým vedením Rusko militarismem, válkami, hrozbami, porušováním smluv a falešnými sliby učinilo z Evropy nebezpečnější místo, napsali politici Trumpovi a varovali před zrušením protiruských sankcí. „Dohoda s Putinem nepřinese mír,“ napsali dále v listu. Dohoda USA s Ruskem podle nich naopak učiní válku pravděpodobnější. Ruský prezident se bude snažit zkoušet americkou důvěryhodnost ve „frontových státech“ Estonsku, Litvě, Lotyšsku a Polsku. „Vyzýváme naše americké přátele, abychom posílili, nikoli oslabili transatlantické vazby,“ uvádí se v dopise. „Rusko musí vidět, že když se na nás útočí, jsme silnější, nikoli slabší,“ stojí na závěr v dopisu sedmnácti politiků.

BRAND24

Donald Trump, který se americkým prezidentem stane 20. ledna, se v minulosti často vyslovoval pro zlepšení vztahů s Ruskem. Budoucí šéf Bílého domu se netajil ani obdivem k samotnému ruskému prezidentovi Putinovi. Také ruská hlava státu po Trumpově vítězství v prezidentských volbách uvedla, že chce s novou vládou USA vést "partnerský dialog".

O sbližování USA s Ruskem dále čtěte:

Zájem Rusů o sblížení se Západem je nejvyšší od roku 2000

Putin napsal Trumpovi k Vánocům. Doufá ve zlepšení vztahů

Putin: Trump potvrdil ochotu normalizovat vztahy Ruska a USA


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).