Menu Zavřít

Na překvapivém Trumpově vítězství vydělali akcioví spekulanti

9. 11. 2016
Autor: čtk

Akcioví spekulanti na vítězství Donalda Trumpa v amerických prezidentských volbách měli lepší úsudek než bookmakeři sázkových kanceláří. Dnešní a úterní vývoj na globálních akciových trzích napovídá, že velcí akcioví hráči na Trumpovi vydělali, řekl analytik společnosti Chytrý Honza František Bostl.

Od úterního odpoledne bylo podle něj na derivátovém trhu patrné, že roste počet sázek na pokles trhů, spojovaný s vítězstvím Trumpa. Sázkové kanceláře přitom kurz na Trumpa tou dobou stanovily kolem 4:1 a na Hillary Clintonovou 1,25:1.

„Kdo v úterý vsadil na index VIX a nebo na těžaře zlata, vydělal víc než ti, co vsázeli na Clintonovou. Spekulace na výsledek voleb, a tedy na reakci kapitálových trhů, mohla přinést zajímavé zisky, ale ten kdo neuzavřel pozice v brzkých ranních hodinách už tolik štěstí neměl,“ uvedl analytik záložny Creditas Roman Koděra.

Prodlouží se kvůli Trumpovu vítězství intervence ČNB? Čtěte více:

Trumpovo vítězství by mohlo prodloužit devizové intervence ČNB

ČNB

Index VIX, neboli index strachu, vyjadřuje ochotu investoru se zajistit proti případnému poklesu. Čím je jeho hodnota nižší, tím se trh obecně bojí méně. VIX byl dnes ráno nad hranici 21 bodů a aktuálně se pohybuje blízko 17 bodů. Jeho nejnižší dnešní hodnota krátce před 16:00 byla 15 bodů, upozornil Koděra.

Nárůst indexů dnes dopoledne přisoudil Bostl zavírání spekulativních pozic na pokles trhu. Po otevření amerického trhu očekává pozvolné výprodeje, které mohou trvat i několik týdnů, a to při nadprůměrných objemech. „Alespoň takto se prozatím tváří burzovní zákulisí. Trhu nepomůže ani zhoršující se globální situace a obecně zpomalující ekonomika,“ podotkl.


Povolební vývoj v USA sledujte online


Dále čtěte:

NYT: Americká žurnalistika selhala. Média neodhadla míru hněvu voličů

BRAND24

Trumpova přednost? Vazby k Česku, shodují se tuzemští politici

Le Penová, Farage, Wilders. Trumpovi už gratulují populisté


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).