Menu Zavřít

Na platy bude. Stát přidá na zdravotní pojištění 3,6 miliardy

30. 5. 2016
Autor: ČTK

Stát za děti, důchodce nebo nezaměstnané odvede příští rok na zdravotní pojištění o 3,6 miliardy korun více než letos, rozhodla v pondělí vláda. Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) požadoval nárůst o 5,05 miliardy korun. I s tím, co dnes dostal, je prý schopen sestavit rozpočet tak, aby stačil na desetiprocentní navýšení platů ve zdravotnictví. Pro letošní rok bylo navýšení poloviční.

Němeček doufá, že další finance zdravotnictví získá z pojištění zaměstnanců a podnikatelů díky dobré kondici ekonomiky. Navýšení plateb za státní pojištěnce pomůže zajistit prostředky na růst platů zdravotníků i podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD).

Desetiprocentní platový nárůst ve zdravotnictví podpořily odbory, nemocnice, lékařská komora i pacienti. Shodla se na něm vládní koalice.

Letos stát zaplatí za své pojištěnce zhruba 63 miliard korun. Kolik přesně bude činit měsíční platba za pojištěnce, Němeček nedokázal říct. Nyní stát za jednoho pojištěnce odvádí každý měsíc 870 korun.

BRAND24

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) dříve uváděl, že ze státního rozpočtu by mohlo zdravotnictví na odvodech dostat v příštím roce navíc dvě miliardy korun. Dalších devět miliard korun navíc podle něj získá z nárůstu výběru pojistného od zaměstnanců a firem, víc se vybere díky tomu, že rostou platy a klesá nezaměstnanost.

Vláda chce protikuřácký zákon prosadit na druhý pokus

Protikuřácký zákon se vrátí do Sněmovny

Ilustrační foto

Návrh na zvýšení vyměřovacího základu, a tedy odvodů státu do zdravotnictví, musí podle zákona předkládat ministerstvo zdravotnictví vládě tak, aby do konce června o změně pro příští rok rozhodla. Němeček připravil v lednu také návrh novely, která by zavedla pravidelnou valorizaci, takže by vláda už o navyšování pro každý další rok nerozhodovala. Touto valorizací by zdravotnictví získalo v období 2017 až 2019 každý rok navíc 8,44 miliardy, v roce 2020 pak 8,37 miliardy a platba státu by se dostala na úroveň toho, co odvádějí lidé bez zdanitelných příjmů, což je požadavek lékařské komory i odborů.

Zdravotníci: Růst odvodů na navýšení platů nestačí
Růst odvodů státu za děti, důchodce či nezaměstnané o 3,6 miliardy korun podle zdravotníků na slíbené zvýšení platů v nemocnicích nestačí. Nepodaří se podle nich získat nové pracovníky, takže ti dosavadní budou ještě víc přetíženi a odchody z nemocnic budou pokračovat. Kvalita a dostupnost péče je ohrožena, varovali.

„Ministr Němeček udělal obrovskou politickou chybu tím, že od původní částky ustoupil. Znevěrohodnil tím své výpočty, pak už nešlo o seriózní jednání, ale handl jako na perském trhu,“ řekl prezident České lékařské komory Milan Kubek.

Také podle předsedy Lékařského odborového klubu Martina Engela není přidělená částka dostatečná. „Bude obtížné zachovat kvalitu a dostupnost péče, rozhodně se nepodaří zlepšit pracovní podmínky a povede to k dalším odchodům,“ řekl.
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).