Menu Zavřít

Na Ameriku se nemůžeme spoléhat. Evropa se musí o sebe postarat sama, ozývá se z Německa

19. 7. 2020
Autor: Redakce

Z německých vládních kruhů se čím dál silněji ozývají názory, které naznačují, že by se evropské země měly v otázkách bezpečnosti spolehnout hlavně samy na sebe. Podle německé ministryně obrany Annengret Kramp-Karrenbaurové ani v případě výhry Joe Bidena v prezidentských volbách nebudou Spojené státy pro Evropu tak stěžejním garantem bezpečnosti, jako tomu bylo v minulosti.

Americká pozornost se v posledních letech více soustředí na asijský kontinent a zejména na Čínu, dochází tak k obratu od Evropy jako nejdůležitějšího regionu světa. To si uvědomuje německá šéfka obrany Kramp-Karrenbaeurová (kterou novináři překřtili na AKK), podle které je nutné, aby evropské státy více rozvíjely společnou bezpečnostní a zahraniční politiku.

Ministryně tvrdí, že s Američany se Evropané rozcházejí ve více oblastech a ani možná výhra demokratického kandidáta na prezidenta Joe Bidena neznamená, že se přístup Spojených států vrátí zpět k politice, kterou razili američtí prezidenti před současným nejmocnějším mužem světa Donaldem Trumpem.

„I pokud Joe Biden vyhraje, což by jistě znamenalo změnu spolupráce, tak nesmíme zapomenout, že zde existují přístupy, které jsou společné pro velkou část amerických politiků. Jako příklad lze uvést vztahy s Čínou, s Ruskem, nebo názor na Nord Stream 2,“ uvedla AKK v online přenosu organizovaným jejím ministerstvem.

Plynovod Nord Stream 2 je v poslední době v německo-amerických vztazích značně výbušným tématem. Američané nesouhlasí s výstavbou plynovodu z Ruska, který by podle nich, ohrozil bezpečnost Evropy a zvýšil její závislost na ruských dodávkách plynu. Podle některých expertů však jde spíše o obchodní spor, neboť Spojené státy by rády zvedly objem dodávek zkapalněného plynu do evropských států.

Z uvedených důvodů by se měla Evropa, podle AKK, více
zaměřit na budování společné bezpečnostní a zahraniční politiky tak, aby nebyla
závislá na pomoci Američanů. Sloužit by k tomu mohla i platforma PESCO,
která funguje pro zlepšení armádní spolupráce členských států Evropské unie.
Během probíhajícího německého předsednictví Evropské rady by podle AKK měl být dokončen
návrh, který umožňuje zapojení se do PESCO i neunijním zemím, a to zejména
Velké Británii, která v současnosti EU opouští.

Kramp-Karrenbaeurová zdůrazňuje, že spolupráce s Velkou Británií, ale i se Spojenými státy, bude i v budoucnu důležitá pro evropskou bezpečnost, avšak zároveň zřejmě nebude v takovém rozsahu, jako tomu bylo v minulosti. Jako příklad evropské bezpečnostní politiky AKK uvádí mise v Africe, zejména v oblasti Sahelu, kde americké jednotky podporují ty evropské.

BRAND24

Podobné úvahy v nedávné době zmínil i německý ministr
zahraničí Heiko Maas, který stejně jako AKK nedoufá, že by se v případě
změny v nejvyšším americkém úřadě navrátily zpět staré časy, kdy Spojené
státy upíraly svou pozornost hlavně na evropským kontinent. Diskuze o tom, jak
moc se mohou evropské státy spolehnout na svého partnera za Atlantickým
oceánem, odstartovaly poté, co Donald Trump oznámil stažení 10 tisíc vojáků ze
základen právě v Německu.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).