Menu Zavřít

Na 11 dálničních úsecích od ledna bez známky. Ministerstvo schválilo výjimky

20. 9. 2016
Autor: Daniel Svoboda, Mladá fronta E15

Ministerstvo dopravy vybralo 11 dálničních úseků, kde osobní auta od ledna nebudou za průjezd platit. Dálniční kupon nebudou muset mít vozidla například na úsecích dálnic v okolí Prahy, Kroměříže, Berouna a Ústí nad Labem. Celkem 111 kilometrů ministerstvo vybralo proto, že jde o komunikace sloužící jako obchvaty velkých měst, lidé bez kuponu je tak nebudou muset objíždět po silnicích nižších tříd.

Vyjmutí silnic ze sítě zpoplatněných komunikací podle ministra dopravy Dana Ťoka (ANO) nepřinese významný propad v příjmech za dálniční známky. Loni úřad ze zpoplatněné sítě vyjmul zhruba 45 kilometrů silnic, na výběrech poplatku se to prakticky neprojevilo. Zatímco loni se z prodeje dálničních kuponů vybralo 4,4 miliardy korun, letos do konce srpna již úřad eviduje výběr 4,3 miliardy korun.

Ceny známek se nezmění

Ministr dál řekl, že ceny dálničních známek by se od příštího roku neměly měnit. Nyní vyjde roční kupon na 1500 korun, cena měsíčního je 440 a desetidenní známka stojí 310 korun. Vzory známek by měly být podobné jako letos.

Přečtěte si o dopravním projektu u Komořan:

Komořany propojí s okruhem projekt za 2,2 miliardy

Dalšího úseku velkého pražského okruhu se řidiči dočkají nejdříve v roce 2023. Na snímku je zatím poslední otevřená etapa okruhu u Radotína.

Karlovarský kraj neuspěl s požadavkem, aby ze zpoplatněných úseků byla vyjmuta D6 okolo Sokolova. Návrh na vyjmutí komunikace nedávno schválili zastupitelé kraje s tím, že část nedokončené dálnice není napojená ani nazbytek dálniční sítě v Česku, ani na německou dálniční infrastrukturu a slouží tak hlavně jako obchvat Sokolova.

Praha rozhodnutí vítá

Rozhodnutí přivítala Praha. „Jsem rád, že ministr dopravy po více než roce vyslyšel naše opakované žádosti, aby si řidiči, kteří využívají dosud zprovozněné části Pražského okruhu, kvůli tomu nemuseli kupovat dálniční známky. Mrzí mne, že to trvalo tak dlouho a přichází to až v předvolebním čase. Pevně věřím, že k dostavbě Pražského okruhu, prioritně ke stavbě mezi D1 a D11, se ministerstva dopravy a životního prostředí postaví jinak, nebudou čekat zase až na nějaké volby, ale pomůžou s co nejrychlejší realizací,“ uvedl náměstek pražské primátorky Petr Dolínek (ČSSD).

O rozsahu zpoplatněných úseků rozhoduje každoročně ministerstvo dopravy na základě vyhlášky. Pro letošní rok například úřad z povinnosti platit formou dálničních kuponů vyjmul úseky u Brna, Mladé Boleslavi a Mezna na Táborsku.

Nově vyjmuté dálniční úseky v okolí některých měst
D1 u Kroměříže
Obchvat Prahy od D7 po ulici k Barrandovu
D5 Plzeň
D6 Praha
D7 Praha
D8 Ústí nad Labem
D10 Brandýs nad Labem
D11 Praha
D35 Olomouc
D46 Prostějov
D5 Beroun, Králův Dvůr

Zdroj: Ministerstvo dopravy

Také si přečtěte:

Ládví dostane novou podobu

BRAND24

Středočeský kraj vyzval Prahu k pozdržení parkovacích zón

Developer Matoušek: Po této dekádě nic zajímavého nezbude


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).