Menu Zavřít

Mynář: Bezpečnostní prověrku nepotřebují, neucházím se o ni

24. 6. 2020
Autor: ČTK

Prezidentův kancléř Vratislav Mynář neusiluje o získání bezpečnostní prověrky. Zdůvodňuje to tím, že mu zákon neukládá, aby ji měl. Dnes to řekl poslancům ze sněmovního rozpočtového výboru při projednávání loňského hospodaření Kanceláře prezidenta republiky. Mynář před několika lety prověrku nezískal. Podal kvůli tomu i správní žalobu na Národní bezpečnostní úřad (NBÚ), kterou ale posléze stáhl.

Dotaz na Mynářovu bezpečnostní prověrku ve výboru vznesl poslanec Pirátů Mikuláš Ferjenčík. "Žádný zákon mi neříká, že mám mít prověrku. To znamená, že já se o žádnou prověrku neucházím," odpověděl Mynář.

Měl by mít hradní kancléř bezpečností prověrku?

Mynář v minulosti podal na NBÚ správní žalobu, kterou se bránil proti tomu, že mu úřad nepřiznal prověrku na stupeň přísně tajné, počátkem roku 2016. V žalobě napadal proceduru vyřízení jeho věci a důvody, pro které úřad prověrku neudělil.

Zákon povinnost bezpečnostní prověrky pro hradního kancléře neřeší. Změnit to chtěli poslanci Starostů a nezávislých (STAN), Sněmovna ale jejich novelu předloni odmítla. Absence bezpečnostní prověrky vyššího stupně podle odborníků nejvyššímu hradnímu úředníkovi komplikuje práci. Nesmí se seznamovat s utajenými skutečnostmi, nemůže proto prezidenta doprovázet například na jednání NATO.

BRAND24

Podle vyjádření prezidentova mluvčího Jiřího Ovčáčka z loňského ledna potvrdil NBÚ, že to, jak je v prezidentské kanceláři nastaven způsob a úroveň bezpečnostních prověrek, je podle zákona a dodržuje veškerá pravidla pro nakládání s utajovanými informacemi.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).