Menu Zavřít

MMF varuje: Evropské banky mají akutní problémy

5. 10. 2016
Autor: ČTK

Evropské banky potřebují naléhavé a komplexní kroky, aby vyřešily problémy, které mají kvůli špatným úvěrům a někdy i neefektivním modelům podnikání. Ve své pravidelné zprávě o globální finanční stabilitě to uvedl Mezinárodní měnový fond (MMF).

Navzdory potížím v Evropě se ale celková rizika globální finanční stability od minulé zprávy z dubna podle MMF snížila. Zotavení cen komodit pomohlo některým rozvíjejícím se trhů a obavy ze zpomalení hospodářského růstu v Číně zmírnila politika tamní vlády zaměřená na podporu růstu.

Nízká ziskovost bank způsobená nízkými úrokovými sazbami a slabým hospodářským růstem by mohly časem ohrozit rezervy evropských bank, které mají jako polštář na horší časy, což podkopává jejich schopnost podporovat ekonomické oživení a oslabuje stabilitu.

„Snížení objemu špatných úvěrů a řešení nedostatku kapitálu ve slabých bankách je prioritou,“ uvedl MMF.

Zpráva MMF přichází v době, kdy se trhy obávají o zdraví Deutsche Bank. Největší německá banka od září bojuje s krizí důvěry. Americké ministerstvo spravedlnosti minulý měsíc oznámilo, že kvůli údajně nekalým praktikám na trhu hypotečních cenných papírů před finanční krizí bude požadovat po bance 14 miliard dolarů (337,4 miliardy korun). Taková částka je značnou zátěží pro kapitál banky.


Čtěte více o Deutsche Bank:

Akcie Deutsche jsou na novém minimu, šéf banky vyzývá ke klidu

Miroslav Zámečník: Deutsche pevná jako skála

Wall Street Journal: USA útokem na Deutsche Bank ohrožují evropskou ekonomiku

 Deutsche Bank (ilustrační foto)

Mnoho evropských bank se podle zprávy stále potýká s vysokým objemem špatných úvěrů a nízkou ziskovostí kvůli problémům s půjčkami, které jim zůstaly po finanční krizi. I v případě cyklického oživení by ziskovost pro mnoho bank byla příliš nízká na to, aby se jim podařilo vyřešit problémy s majetkem. MMF tak doporučuje evropským regulátorům a politikům posílit insolvenční zákony a slabší banky začlenit do silnějších. Je také potřeba, aby banky snížily náklady.

BRAND24

Přijetí těchto opatření spolu s regulačními změnami, které by posílily důvěru bez požadavku na masivní zvýšení kapitálu, by mohlo zlepšit ziskovost evropských bank o 40 miliard dolarů (964 miliard korun) ročně. V kombinaci s cyklickým oživením by to mohlo zvýšit podíl evropských bank považovaných za zdravé na 72 procent z loňských 17 procent.

MMF dodal, že počáteční šok způsobený rozhodnutím Británie opustit Evropskou unii trhy dobře vstřebaly a šok se neobrátil v globální nákazu. Případné dopady budou zřejmě spíše lokální než globální.


Čtěte dále:

MMF: Řecko potřebuje výrazně snížit dluhovou zátěž

MMF: Česko příští rok zrychlí růst na 2,7 procenta

Čínská ekonomika je zranitelná a potřebuje reformy, míní MMF


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).