Menu Zavřít

Miliardář jako štít proti Trumpovi: Mexičané chtějí v čele země Carlose Slima

23. 1. 2017
Autor: CC BY 2.0: ITU Pictures via Flickr

Obyvatelé Mexika si nedělají velké iluze ohledně nového prezidenta Spojených států Donalda Trumpa. Téměř čtyři pětiny si myslí, že se vztahy mezi zeměmi zhorší. Podle průzkumu, který zveřejnil deník El Universal, by Trumpovi nejlépe vzdoroval miliardář Carlos Slim Helú.

Většina Mexičanů je přesvědčena, že současná administrativa pod prezidentem Enriquem Peňou Nietem nevystupuje dostatečně proti silným slovům i krokům nového prezidenta Spojených států Donalda Trumpa. Myslí si to 65 procent oslovených.

Nejlépe by si s Trumpem podle průzkumu deníku El Universal poradil miliardář Carlos Slim Helú.

Z nabídky devíti osobností získal nejvíce hlasů, 20 procent. Přitom jako jediný nepatří mezi politiky, což také ukazuje na nespokojenost běžných Mexičanů se současnou politikou, uvedl časopis Forbes.


Kdo má obavy z Trumpa?

Trump znamená potíže, bojí se Čína, Jižní Korea a Mexiko

Donald Trump si den své inaugurace skutečně užíval.


Za čtvrtým nejbohatším mužem planety Carlosem Slimem (aktuálně disponuje majetkem ve výši 48,3 miliardy dolarů) se umístil levicový prezidentský kandidát Andrés Manuel López Obrador. Mexiko bude volit nového prezidenta v roce 2018.

Společná večeře

Helú by mohl s Trumpem nelézt společnou řeč. Už v prosinci jej Trump pozval na večeři do svého sídla Mar-a-Lago na Floridě. Carlos Slim Helú vlastní panamerickou telekomunikační společnost América Móvil. A je také největším akcionářem v deníku The New York Times, kde drží 17 procent akcií.

Trump nicméně porušil zavedenou zvyklost amerických prezidentů a zatím se nesetkal s nejvyššími představiteli sousedních států, Mexika a Kanady. Naopak oznámil, že jako prvního cizího státníka v Bílém domě přivítá britskou premiérku Theresu Mayovou.


Nečitelný svět. Čtěte více:

Nečitelný trojúhelník Putin, Trump, Kim Čong-un. Co čeká svět?

Tradiční ruské Matrjošky s podobiznami Donalda Trump a Vladimira Putin


Trump také hodlá vyjednat nové podmínky pro dohodu o Severoamerické zóně volného obchodu NAFTA. Podle odborníků na obchodní vztahy ale mohou jednání o nových podmínkách trvat několik let a bude velmi složité celní tarify pro zboží mezi zeměmi změnit, uvedla agentura Reuters.

Mexičané se obávají zhoršení vztahů se severním sousedem. Naprostá většina (92 procent) míní, že se diskriminace vůči imigrantům pod Trumpem zvýší, a 86 procent se domnívá, že imigranti nebudou moci v USA pracovat.

BRAND24

Přes šedesát procent Mexičanů je přesvědčeno, že Trump na hranici postaví zeď, ale jen čtyřicet procent míní, že nový prezident donutí Mexiko, aby za stavbu zdi zaplatilo.

Dále čtěte:

Trump: svoboda shromažďování je známkou demokracie

Ženy proti Trumpovi: den po inauguraci Washingtonem pochodovaly statisíce


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).