Menu Zavřít

Merkelová po summitu: Omezení migrace je společný cíl

16. 9. 2016
Autor: ČTK

Na potřebě omezit nebo zastavit nelegální migraci do Evropské unie se podle německé kancléřky Angely Merkelové shodli na neformálním jednání v Bratislavě státníci 27 zemí EU.

K dosažení tohoto cíle by EU měla uzavřít dohody se třetími zeměmi, řekla Merkelová po skončení summitu na společné tiskové konferenci s francouzským prezidentem Françoisem Hollandem, podle kterého musí EU zintenzivnit ochranu vnějších hranic.

„Máme cíl, aby ilegální migrace byla podle možností zastavena nebo omezena. Musíme bojovat proti příčinám uprchlictví. Tomu slouží dohoda mezi EU a Tureckem, ale musíme takové dohody uzavřít s dalšími třetími zeměmi,“ uvedla Merkelová. Dodala, že je třeba také navýšit rozvojovou pomoc.

Za pozitivní začátek k hledání kompromisu označila německá kancléřka návrh zemí visegrádské čtyřky ohledně flexibilní solidarity v migrační politice. „Vidím pozitivní náznak v prohlášení visegrádských zemí postupovat pružně a stále hledat řešení. Nakonec budeme muset dospět k řešení. Bude zajímavé s těmito státy hovořit o tom, co si pod tím představují,“ řekla Merkelová.

Předsedové vlád ČR, Maďarska, Polska a Slovenska ve společném prohlášení v rámci dnešního summitu uvedly, že migrační politika by měla být založena na „flexibilní solidaritě“, která nechává rozhodování o jejich konkrétních příspěvcích na samotných státech. Visegrádské státy rovněž slíbily připravenost přispět i k navýšení výdajů na pohraniční agenturu Frontex, jejíž fungování chtějí zefektivnit.

Podle francouzského prezidenta Hollandea je třeba v rámci řešení migrační krize prosadit všechna schválená i připravovaná opatření a podpořit země „v první linii“, jako jsou Řecko, Bulharsko či Itálie. „Musí být posílena ochrana vnějších hranic. Musíme (při migraci) sdílet zátěž,“ řekl Hollande.

Cíl zamezit zopakování loňského nekontrolovaného přílivu nelegálních migrantů či zajistit plnou kontrolu vnějších hranic unie se dostal i do závěrečného dokumentu summitu.

Téma migrace rozdělila EU do dvou táborů. Česká republika i Slovensko se zařadily k zemím, které odmítly povinné kvóty na přerozdělování uprchlíků a dlouhodobě upřednostňovaly vlastní národní příspěvky k řešení migrační krize.

Bratislavský summit byl podle Merkelové východiskovým bodem procesu, který by měl vyvrcholit na jaře při příležitosti 60. výročí Římských smluv, jednoho z počátků evropské integrace. Prezidenti a premiéři EU se ve slovenský metropoli sešli bez zástupce Británie, aby hovořili o stavu a budoucnosti EU.

BRAND24

„Duch Bratislavy byl duchem spolupráce. Všichni jsme přesvědčeni, že bez jednoty nebudeme moci dosáhnut společných cílů. Budeme potřebovat kompromisy a budeme pracovat na základě společných hodnot,“ uvedl Merkelová. Dodala, že všichni státníci se dohodli také v otázce prohloubení spolupráce v oblasti obrany.

Ještě před summitem se sešla Merkelová s Hollandem. Čtěte:

Musíme lépe bránit evropské hranice, vyzvala Merkelová

Angela Merkelová a Francoise Hollande

Čtěte dále:

Migrace, brexit a ABBA. Zeman zpíval Guardianu

Do Evropy přišlo příliš mnoho mužů. Hrozí jim izolace?

Merkelová: Migraci zvládáme

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).