Menu Zavřít

Mayová chce vytvořit novou vládu, která Británii dodá jistotu

9. 6. 2017
Autor: čtk

Theresa Mayová prohlásila, že chce sestavit novou vládu, jež Británii poskytne jistotu. Vládní Konzervativní strana sice získala v předčasných parlamentních volbách nejvíce křesel v Dolní sněmovně, přišla ale o většinu. Mayová tedy zřejmě vytvoří menšinový kabinet s podporou severoirské Demokratické unionistické strany (DUP). Evropští i čeští politici po britských volbách doufají v rychlé sestavení vlády a zahájení jednání o takzvaném brexitu.

Z celkem 650 míst v Dolní sněmovně jich konzervativci obsadí 318, labouristé 262, liberální demokraté 12, skotští nacionalisté 35 a zbylé menší strany 23. Konzervativci tak ani zdaleka nedosáhli na většinu, kterou by jim zaručoval zisk 326 mandátů.

Jistotu v této situaci podle Mayové může Británii nabídnout jen její Konzervativní strana, která hodlá spolupracovat se severoirskou DUP, jež má deset křesel. Nová vláda podle premiérky naplní vůli britského lidu, provede Británii jednáním o odchodu z EU a zajistí, aby tyto rozhovory byly úspěšné. S Bruselem chce Mayová jednat v rámci harmonogramu, který byl již domluven. Rozhovory by tak mohly začít 19. června.


Přečtěte si komentář k britským volbám:

Není nad vítěznou střelu do vlastní brány aneb Daň za Alzheimera

Miroslav Zámečník


Vůdkyně severoirských unionistů Arlene Fosterová oznámila, že v příštích dnech se povedou jednání o podpoře konzervativní vládě. Výměnou bude DUP podle všeho žádat hlavně větší finanční podporu regionu.

Podle britského tisku ve vládě zůstane pět jejích klíčových členů: ministr zahraničí Boris Johnson, vnitra Amber Ruddová, obrany Michael Fallon, financí Philip Hammond a ministr pro brexit David Davis.

Mayová se rozhodla sestavit vládu navzdory tomu, že čelí výzvám k rezignaci. K odchodu ji vybídl mimo jiné předseda opozičních labouristů Jeremy Corbyn, jehož řada analytiků považuje za skutečného vítěze voleb.

Zbývá obsadit poslední křeslo

Výsledek hlasování je nemilým překvapením nejen pro konzervativce, ale i pro Skotskou národní stranu (SNP), která oproti volbách v roce 2015 přišla o 19 křesel v parlamentu. Skotská premiérka Nicola Sturgeonová to označila za zklamání a přiznala, že roli hrála i otázka referenda o nezávislosti. Hlasy na úkor nacionalistů totiž získaly strany, které chtějí zachovat jednotu Spojeného království.

Předseda Liberálních demokratů Tim Farron, jehož strana si ziskem 12 křesel oproti roku 2015 o tři místa polepšila, dnes vyzval, aby se další jednání o brexitu odložila. Předseda Strany nezávislosti Spojeného království (UKIP) Paul Nuttall rezignoval poté, co jeho protievropská strana neobdržela ve volbách ani jeden mandát.

Britskou libru překvapivě slabý výsledek konzervativců srazil vůči dolaru až o 2,5 procenta na téměř dvouměsíční minimum, později ale měna část ztrát smazala. Akcie v Británii nicméně posílily.

Předseda Evropské rady Donald Tusk upozornil Mayovou, že při jednání o brexitu není času nazbyt. Připustil, že po britských volbách není zřejmé, kdy tyto rozhovory začnou, jasný je podle něj ale termín jejich ukončení. Podle šéfa Evropské komise Jeana-Claudea Junckera je jeho tým připraven jednat o brexitu okamžitě. Vyjednavač EU pro brexit Michel Barnier uvedl, že rozhovory s Brity by měly začít ve chvíli, kdy bude Londýn připraven. Zástupce europarlamentu pro brexit Guy Verhofstadt označil volby za britský vlastní gól, který brexitové rozhovory zkomplikuje.

BRAND24

Český premiér Bohuslav Sobotka chce počkat na to, kdo po volbách sestaví britskou vládu a s čím tato vláda přijde na vyjednávání o vystoupení země z EU. Doufá, že vytváření nového kabinetu nepotrvá dlouho. Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek věří v rychlé sestavení většinové vlády. Podle prezidenta Miloše Zemana se Mayové nevyplatilo zbytečné riziko. Důležité ale nyní podle něj je, aby vznikla akceschopná vláda, neboť Evropa i svět potřebují silnou Británii.

Juncker: O brexitu můžeme jednat hned
Evropská komise je připravena pokračovat v jednání o brexitu okamžitě, řekl dnes šéf komise Jean-Claude Juncker. Věří, že výsledky voleb nebudou jednání o odchodu Británie z EU zdržovat.

„Co se týká komise, my jsme byli připraveni zahájit jednání zítra ráno v půl desáté. Takže očekáváme návštěvu z Londýna,“ uvedl Juncker na tiskové konferenci v Praze. „Věřím, že se nedočkáme dalšího zdržení,“ doplnil. „Doufám, že výsledky voleb nebudou mít žádný zásadní dopad na jednání, na která tak zoufale čekáme,“ poznamenal.
Analytici: Výsledky jsou pro Česko výhodné
Podle analytiků by výsledky britských voleb by mohly být pro českou ekonomiku příznivé, protože znamenají odmítnutí takzvaného tvrdého brexitu.

„Překvapivé zaváhání britských konzervativců v předčasných volbách, které měly potvrdit jejich pozici, může být dobrou zprávou pro českou ekonomiku,“ řekl analytik společnosti Cyrrus Lukáš Kovanda. Kabinet Mayové totiž vysílal zřetelný signál, že je zastáncem tvrdého brexitu, tedy rezolutního zpřetrhání vazeb s EU. Nynější volební neúspěch lze podle něj číst jako vzkaz voličů, že si tvrdý brexit nepřejí.

Z pohledu české ekonomiky stále platí, že čím 'tvrdší 'scénář si Británie vybere, tím hůře nejen pro britskou ekonomiku, ale i ostatní země, včetně České republiky, dodal analytik Deloitte David Marek. Podíl Británie na českém exportu dosahuje 5,2 procenta. Nepřímý vliv skrze dodávky polotovarů a dílů pro zboží kompletované v jiných zemích a směřujících na britský trh je ovšem zhruba stejně velký, takže expozice Česka vůči britské ekonomice činí zhruba deset procent HDP, připomněl.

Dále čtěte:

Mayová bude skládat koalici těžko. Otevírá se šance pro labouristy

Libra se po volebním šoku propadla o dvě procenta. Investoři se bojí chaosu

Britské akcie navzdory výsledkům voleb rostou. Pomáhá i slabší libra


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).