Menu Zavřít

Maduro dál bojuje o moc ve Venezuele. Chystá rozsáhlou restrukturalizaci vlády

18. 3. 2019
Autor: čtk

Venezuelský prezident Nicolás Maduro oznámil rozsáhlé změny ve svém kabinetu, které zdůvodnil nutností změnit "fungování a metody" vlády tak, aby byla schopna "čelit hrozbám". Zatím neupřesněné změny ohlásil Maduro v době vyostřené politické krize a týden poté, co ekonomickou krizi ve Venezuele ještě zhoršil několikadenní výpadek elektřiny v celé zemi.

Viceprezidentka Delcy Rodríguezová v neděli na twitteru informovala, že Maduro chystá rozsáhlou restrukturalizaci vlády, aby byla schopná „bránit vlast před jakoukoli hrozbou“. Maduro opakovaně prohlašuje, že za krizi v zemi může opozice a USA, které se ho snaží svrhnout. Proto také vláda nevpustila do země humanitární pomoc, kterou USA a další země v únoru shromáždily u hranic v Kolumbii a kterou Maduro označil za americkou intervenci.

Politická krize ve Venezuele se vyostřila letos v lednu, kdy se předseda parlamentu Juan Guaidó prohlásil prozatímním prezidentem. Učinil tak poté, co parlament označil za nelegitimní nový Madurův mandát s tím, že vzešel z nesvobodných voleb. Guaidóa už uznalo jako hlavu státu na šest desítek zemí včetně USA. Ústavní krize ale ve Venezuele trvá už od roku 2016, kdy Maduro po porážce své strany v parlamentních volbách začal s pomocí nejvyššího soudu označovat za nelegitimní veškerá rozhodnutí přijatá parlamentem.

Ekonomická krize ve Venezuele trvá také už několik let, v zemi je nedostatek potravin a léků. Právě kvůli tomu i kvůli pronásledování opozice utekly z Venezuely za posledních několik let na tři miliony lidí. Výrazný podíl na této krizi má socialistická hospodářská politika vlády, která ale vinu odmítá s tím, že za krizi může sabotáž opozice a USA.


Jak proměnit bezcenný bolívar ve zlato. Maduro nechává amatéry drancovat minerální bohatství

 Venezuelský prezident Nicolás Maduro


Předminulý týden postihl celou Venezuelu výpadek elektřiny, který začal 7. března a v některých regionech trval skoro týden. V zemi zůstaly zavřeny školy i obchody, v řadě oblastí byly přerušeny i dodávky vody. Podle opozice zemřely nejméně dvě desítky pacientů, část z nich proto, že nedostala dialýzu. Vláda tato úmrtí popírá. Na výpadky elektřiny je Venezuela zvyklá už několik let, ten poslední byl ale nejrozsáhlejší a nejdelší.

Výpadek elektřiny označil Maduro za „kybernetický útok“ Spojených států a opozice. Podle opozice byl výpadek důsledkem toho, že vláda dlouhodobě špatně udržuje energetickou síť v zemi. Miliony ze státního rozpočtu určené na investice do energetiky vláda podle opozice zpronevěřila.

BRAND24

I Maduro v podstatě přiznal, že energetická infrastruktura země potřebuje reformu. V sobotu při návštěvě hydroelektrárny Simóna Bolívara na přehradě Guri podle agentury Reuters oznámil „hlubokou transformaci“ energetického sektoru. Zaměstnance elektrárny podle videa z jeho twitteru označil za hrdiny, kteří se „perfektně vypořádali s výjimečnou situací“, způsobenou kybernetickým útokem.

Dále čtěte:

Esej: Když se tře bolívar s nouzí

Zeman: Guaidó skončí jako Husák, pokud požádá o vojenskou intervenci v cizině

USA uznávají vůdce venezuelské opozice prezidentem, Rusko je varuje před intervencí

Šéf venezuelského parlamentu Guaidó se pokouší o převrat, tvrdí Maduro i armáda

Komentář: Lejno je už ve větráku. Venezuela míří k bankrotu

Branson chystá koncert na podporu Venezuelanů. Maduro uspořádá vlastní

USA chystají vojenskou intervenci ve Venezuele, tvrdí šéf ruské bezpečnostní rady

Guaidó vyhlásil ve Venezuele stav nouze. Prozatímní prezident vyzval k dalším demonstracím

Příbuzní Madura chtěli utéct z Venezuely, Kolumbie je ale k sobě nepustila

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).