Menu Zavřít

Maďarským prezidentem byl podruhé zvolen János Áder

13. 3. 2017
Autor: ČTK

Maďarským prezidentem byl dnes podle očekávání zvolen na další pětileté období dosavadní šéf státu János Áder, kterého podpořili poslanci vládních stran. Vítězství se ale dočkal až ve druhém kole, protože v kole prvním nezískal podporu dvou třetin ze všech 199 členů parlamentu, jak stanoví ústava.

V prvním, dopoledním hlasování obdržel Áder 131 hlasů, tedy o pouhé dva hlasy méně, než potřeboval k okamžitému úspěchu. Jeho soupeře, kandidáta opozice Lászlóa Majtényiho, podpořilo 44 poslanců. Zbylých 24 zákonodárců krajně pravicové strany Jobbik se hlasování zdrželo.

Ve druhém kole, v němž k vítězství stačila jen podpora poloviny členů zákonodárného sboru, pro Ádera opět hlasovalo 131 poslanců vládní koalice. Majtényi dostal už jen 39 hlasů.

Áder, kterému je 57 let, je považován za blízkého spolupracovníka předsedy vlády Viktora Orbána, a to přes občasné názorové neshody s ním. Spolu s premiérem byl v roce 1988 jedním ze zakládajících členů tehdy opozičního, nyní vládnoucího Svazu mladých demokratů (Fidesz) a jeho politický program v zásadě podporuje.

BRAND24

Áder je spoluautorem reformy soudnictví, která u orgánů Evropské unie vzbudila obavu o nezávislost maďarské justice. Podílel se také na změně volebního systému, která podle opozice zvýhodňuje stranu Fidesz. K některým Orbánovým kontroverzním reformám měl ale výhrady.

Čtěte dále:

Migrační protivln(k)a: Němci se stěhují k Balatonu

Další dodávky plynu i elektrárna: Putin s Orbánem si notovali

Orbán: Maďarsko je na straně vítězů. Levice ztratila půdu pod nohama

Maďarsko omezí svobodu migrantů, pošle je do uprchlických táborů

Orbán navrhuje deportovat ilegální migranty do táborů mimo EU


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).