Menu Zavřít

Maďarsko nabízí, že převezme předsednictví EU místo Británie

19. 7. 2016
Autor: CC BY SA 2.0: Guillaume Spert via Flickr

Maďarsko dalo Evropské unii najevo, že je připraveno převzít ve druhé polovině příštího roku předsednictví EU místo Británie, jejíž voliči v červnovém referendu většinou hlasů rozhodli o vystoupení země z tohoto bloku. Na dnešní tiskové konferenci to oznámil ministr zahraničí Péter Szijjártó.

Šéf maďarské diplomacie podle agentury MTI řekl, že odchod Británie z EU vyvolal vážné pochybnosti a dohady ohledně takových otázek, jako je status rotujícího předsednictví uprostřed jednání o brexitu.

V této souvislosti pak uvedl, že Maďarsko je s pomocí svých partnerů ve visegrádské skupině (Česko, Slovensko, Polsko, Maďarsko) jedinou členskou zemí EU, která představila úspěšnou odpověď na hlavní výzvy „abnormální“ situace v Evropě, jako je migrační krize.

Přečtěte si, jak se dva sousedi přou kvůli kontrole hranic:

Rakousko a Maďarsko se přou kvůli hraničním kontrolám

Značka kolona na dálnici (Zdroj: Flickr)

Maďarsko má tedy podle ministra dobrou pozici na to, aby stanulo v čele bloku, vzhledem ke své střízlivé politice založené na zajištění veřejné bezpečnosti, dodal Szijjártó.

Kromě toho Maďarsko a jeho diplomaté získali podle vyjádření ministra velmi pozitivní ohlas, pokud jde o předsednictví, které země zastávala v první polovině roku 2011.


Ze střední a východní Evropy čtěte dále:

Otevřené Bulharsko. Vláda zpřístupnila veškerý software

BRAND24

Boom technologií dělá z Rumunska ekonomického tygra

Česko má jednu z nejnižších minimálních mezd v EU


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).