Menu Zavřít

Maďaři volí parlament, favoritem je Orbán

8. 4. 2018
Autor: čtk

V Maďarsku začaly dnes ráno parlamentní volby, ve kterých podle jejich favorita a stávajícího premiéra Viktora Orbána jde o budoucnost země. Poté, co ve škole nedaleko svého domova v Budapešti tento odpůrce migrace odevzdal hlas, slíbil, že bude bojovat za svou zemi, napsala agentura Reuters.

Orbánův Fidesz si podle průzkumů připíše třetí vítězství v parlamentních volbách v řadě. „Poté, co dalo jasně najevo, že je proti migraci Bavorsko, Itálie, Česko a Rakousko, je nyní řada na Maďarsku,“ řekl Orbán portálu Origo v dnes zveřejněném rozhovoru. V předvolební kampani se stavěl do role zachránce maďarské křesťanské kultury před muslimskou migrací do Evropy. Podle svých kritiků tak v Maďarsku rozdmýchává xenofobii.

Orbán u volební místnosti řekl, že hlasoval pro svůj Fidesz, protože to je „jediná bezpečná volba“, a že během dne hodlá mobilizovat voliče.


Vesnická megalomanie i mistrovství světa. Orbán loví body sportem

 Maďarský premiér Viktor Orbán při slavnostním otevření Pancho Areny ve vesnici Felcsút


Orbán po výhrách v letech 2010 a 2014 využil přesvahy Fideszu k tomu, aby ovládl soudnictví, média a do klíčových pozic ve státní správě i byznysu dosadil sobě loajální lidi. Kvůli narušování zásad demokracie ho kritizují nejen jeho odpůrci na domácí scéně, ale i Evropská unie a další mezinárodní organizace.

BRAND24

Podle průzkumu agentury Závecz zveřejněného v pátek Fidesz podporovalo 46 procent rozhodnutých voličů, druhý se umístil krajně pravicový Jobbik s 19 procenty a socialisté byli třetí se 14 procenty. Nicméně předvolební sondáže se mohou ukázat jak nepříliš vypovídající, protože třetina voličů byla nerozhodnutá a mnoho dalších lidí své skutečné preference tají.

Přečtěte si také:

Přisadil si i Obrán. Vidím v tom Sorosův rukopis, řekl k situaci na Slovensku

Bruselská inkvizice neuspěje. Orbánovo Maďarsko stojí za Polskem

Souboj o Sorosovu univerzitu


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).