Menu Zavřít

Macron slaví, Le Penová chystá velkou ofenzívu

24. 4. 2017
Autor: ČTK

Kandidátka francouzských nacionalistů Marine Le Penová, která postoupila do druhého kola francouzských prezidentských voleb s centristou Emmanuelem Macronem, chystá příští dva týdny mohutnou ofenzivu. Jak napsal deník Le Parisien, šéfka Národní fronty doufá, že přiláká i hlasy voličů tradiční pravice a chystají se ji prý podpořit i někteří republikánští poslanci, jejichž kandidát François Fillon skončil třetí. Le Penovou by tak mohlo podpořit 20 až 30 procent voličů Republikánů.

Dále by nacionalistické političce mělo pomoci to, že levicový radikál Jean-Luc Mélenchon, který skončil jako čtvrtý, odmítl kohokoli doporučit pro hlasování ve druhém kole. Podporovatelé Mélenchona, který obdržel téměř 20 procent hlasů jako Fillon, představují mnohamilionovou sílu a zároveň velkou neznámou, jak se zachová. Deziluze z porážky levice může tyto voliče odradit od další účasti, ale na druhou stranu je může lákat mnohé z protievropské Mélenchonovy rétoriky u Le Penové.

Francouzské volby v obrazech:

Ta podle Le Parisien svým blízkým spolupracovníkům řekla, že je ochotna přijít s kompromisními postoji, aby získala ve druhém kole širší podporu. Ví, že mezi prvním a druhým kolem voleb bude čelit tlaku ze všech stran. Nedá se však očekávat, že by odpor proti ní byl tak masivní, jako když před 15 lety do druhého kola postoupil její otec Jean-Marie Le Pen, proti němuž pak vyšlo protestovat do ulic přes milion lidí.

Macron vs. Le Penová
V prvním kole prezidentských voleb ve Francii zvítězil centrista Emmanuel Macron s 23,75 procenta hlasů. Do druhého kola, které se koná 7. května, s ním postupuje kandidátka krajní pravice Marine Le Penová. Pro ni hlasovalo 21,53 procenta zúčastněných voličů. Do finále poprvé postoupil kandidát, který dříve nezastával žádnou volenou funkci, stejně tak v historii Francie dosud nebyla v závěrečném souboji o post prezidentky žena.

Přesto je pravděpodobné, že z finále odejde poražena, soudí Le Parisien. Podle posledních průzkumů dávají Macronovi agentury naději na vítězství v rozhodujícím duelu s nejméně 60 procenty hlasů.

"Lekce pařížských maloměšťáků"

Někteří francouzští politici ale vyčetli vítězi prvního kola Macronovi, že si počíná, jako by už vyhrál i druhé kolo. Kritici upozorňují, že Macron sice slavil, avšak jeho náskok před Le Penovou není nijak závratný - jeho necelých 24 procent proti jejím 21,5 procenta.

„Je si příliš jistý a příliš arogantní, jako byl už hlasy Francouzů byly k ničemu a průzkumy už rozhodly,“ neodpustil si na stanice France 2 místopředseda FN Florian Philippot. Podle něj Macron ve svém projevu po vyhlášení výsledků hovořil, jako by šlo o konečné vítězství a Francouzi už neměli co říci.

Macron pozval své příznivce v neděli večer do kavárny La Rotonde, kde před šesti lety slavil François Hollande své vítězství v primárních volbách Socialistické strany.

Oslavy skončily až pozdě po půlnoci a Macron, dotázaný novináři na odchodu, prohlásil, že ten, kdo nechápe, že pro něj bylo radostí pozvat tajemníky, členy ochranky, politiky, spisovatele, ženy a muže, kteří ho od počátku provázejí, pak neví nic o životě. „Byl to můj srdeční okamžik. Nemám zapotřebí lekce pařížských maloměšťáků,“ prohlásil.

BRAND24

Reakce na první kolo francouzských voleb jsem sledovali online:


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).