Menu Zavřít

Lídři zemí Evropské unie podpořili novou brexitovou dohodu, britský parlament bude hlasovat v sobotu

17. 10. 2019
Autor: čtk

Lídři zemí Evropské unie dnes podpořili uzavřenou dohodu o britském odchodu ze společenství. Prezidenti a premiéři v přijatých závěrech rovněž schválili politickou deklaraci o budoucích vztazích Británie a EU. Další kroky k tomu, aby Británie opustila unii na konci října s dohodou, jsou nyní na ostatních unijních institucích a britském parlamentu.

Summit jednal o úmluvě, jejíž přijetí pouhých několik hodin před začátkem vrcholné schůzky oznámila Evropská komise a britská vláda.

„Evropská rada podpořila tuto dohodu a zdá se, že jsme velmi blízko poslednímu kroku,“ prohlásil po jednání šéf unijních summitů Donald Tusk.

Vystoupí Británie z EU 31. října?

Unijní lídři v závěrech vrcholné schůzky vyzvali Evropský parlament, Evropskou komisi a členské státy (Radu EU), aby „podnikly nezbytné kroky k tomu, aby dohoda vstoupila v platnost 1. listopadu.

Britská Dolní sněmovna bude o brexitové dohodě hlasovat v sobotu. Opozice i severoirští spojenci menšinové vlády premiéra Borise Johnsona už dali najevo, že dohodu nepodpoří. Johnson tak zatím nemá dostatek hlasů pro její schválení. O odklad přitom požádat nehodlá, ačkoli mu vyvedení země z EU bez dohody zakazuje zákon schválený v září britským parlamentem.

Dále čtěte:

Brexit vyžene ceny potravin v Británii o pětinu. Lékaři se obávají zhoršení zdraví obyvatel

Konečně bez Bruselu: v Británii se rodí zdravější systém dotací pro zemědělce

Smrtící koktejl pro Británii: Johnson, brexit a skotský nacionalismus

BRAND24

Johnson svým bombastickým jazykem přede zlatou nit. Chlubí se citováním Homéra ve starořečtině

Chce brexit i Poláky. Britská firma je za levnou sílu z Východu ráda

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).