Menu Zavřít

Levná ropa zkracuje řady lobbistů ve Washingtonu

13. 6. 2016
Autor: čtk

Společnosti v ropném průmyslu kvůli dlouhodobě nízkým cenám černé komodity musí osekávat náklady a prodávat majetek. Jeden z důsledků škrtů se projevuje v samotném centru Washingtonu. Řady lobbistů prořídly, čímž však paradoxně firmy snižují šanci, že by si pomohly vládní regulací.

Asociace IPAA (Independent Petroleum Association of America) ztratila v posledním roce sto členů. Řada firem zbankrotovala, jiné se sloučily, a další organizaci opustily, protože nechtěly platit roční příspěvek 60 tisíc dolarů (přes 1,4 milionu korun).

„Každý kdo začíná hledět na své dno, první, co škrtne, jsou poplatky obchodním asociacím,“ řekl agentuře Bloomberg Tim Charters, viceprezident asociace NSWA (National Stripper Well Association), která sdružuje producenty a vlastníky malých vrtů. „Zároveň je to ale období, kdy potřebujete washingtonskou reprezentaci. Se vším, co valí současná vláda a s blížícími se prezidentskými volbami, potřebujeme být přímo zde uprostřed boje.“

Od začátku roku 2015 v Severní Americe ohlásilo úpadek 140 společností v sektoru. Ty, které přežily, musely výrazně škrtat. Ať už zavíráním vrtů, tak snížením nákladů na lobby.

Podle dat Bloombergu v letošním prvním čtvrtletí vynaložily průzkumné a těžařské společnosti na lobby (které má v USA striktní a transparentní pravidla) 6,2 milionu dolarů, o 17,5 procenta méně než v roce 2014. Celé odvětví (včetně rafinérií, servisních firem a operátorů sítí) vydává o 4,2 procenta méně. Počet lobbistů také poklesl na 608 z 812 ze začátku roku 2014.

BRAND24

Celosvětové ceny ropy dlouhodobě klesají a na dno (až pod 30 dolarů za barel) se dostaly počátkem tohoto roku. Od té doby opět posilují, nedávno překročily psychologickou hranici padesáti dolarů za barel. To již přimělo některé americké producenty z břidlicových ložisek obnovit produkci.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).