Menu Zavřít

Leteckou záchrannou službu zajistí firmy DSA a ATE, stát zaplatí 3,8 miliardy korun

9. 1. 2020
Autor: Archiv MF

Vrtulníky pro leteckou záchrannou službu bude v letech 2021 až 2028 zajišťovat v šesti krajích společnost DSA a ve dvou Air Transport Europe (ATE). Hodnota zakázky na sedm let je asi 3,8 miliardy korun. Obě firmy zabezpezpečují leteckou záchrannou službu v krajích i v současné době, další stanoviště zajišťují armáda a policie.

DSA nyní létá v Hradci Králové, Liberci a Ústí nad Labem, nově jí přibudou základny v Českých Budějovicích, Jihlavě a Brně. ATE k současné základně v Olomouci přibude Ostrava. V Plzni a v jihočeské Bechyni leteckou záchrannou službu v současné době provozuje armáda, v Praze a v Brně policie. Od roku 2021 zůstane armádě jen Plzeň a policii Praha. O vítězích tendru informoval web Seznam Zprávy s odvoláním na náměstka ministra zdravotnictví Radka Policara.

Z pěti na šest by se měl od příštího roku zvýšit počet stanovišť, kde je posádka v pohotovosti nepřetržitě. Ostatní v Jihlavě, Liberci, Ústí nad Labem a Olomouci budou fungovat jen mezi 07:00 a 20:00. Každý provozovatel by měl mít podle zadávací dokumentace na starosti jednu základnu s nepřetržitým provozem a jednu základnu s denním provozem.

Kraji požadované nové základny ve Zlínském a Karlovarském kraji nevzniknou. Neuspěl ani Liberecký kraj s požadavkem, aby na jeho základně sloužila jako dosud posádka pro speciální záchranné akce. V případě potřeby přiletí z Prahy, Ústí nad Labem nebo Hradce Králové.


Kontroverzní byznys s věkem: stát chce skoncovat s „mučírnami seniorů“


Tendr ministerstvo vypsalo loni v říjnu, v současné době běží podle ministerstva lhůta pro odvolání neúspěšných účastníků. Až po jejím skončení bude moci resort podepsat s úspěšnými smlouvy.

Jedno stanoviště na více než milion lidí

Současné roční náklady na osm základen provozovaných soukromníky odhaduje ministerstvo na 363 milionů korun, zhruba 45 milionů na jedno stanoviště. Armáda podle dřívějších informací provozuje své základny za 60 milionů korun na rok, policie za 58 milionů korun

Podle ministerstva zdravotnictví připadá v Česku na jedno stanoviště letecké záchranné služby 1 055 000 obyvatel, v Rakousku 343 tisíc obyvatel a v Polsku 2 226 tisíc lidí. Záchranářský vrtulník vzlétá k pacientovi asi ve třech procentech nejzávažnějších případů. Jde například o vážné dopravní nehody, zástavy srdce, popáleniny nebo úrazy v nepřístupném horském terénu. Menší část práce leteckých záchranářů tvoří převozy pacientů mezi nemocnicemi.

Mělo by v Česku být více stanovišť letecké záchranné služby?

Čtěte také:

Do zdravotnictví půjde dalších šest miliard korun nad rámec vyhlášky

Ministerstvo zdravotnictví uzavřelo úhradovou vyhlášku pro rok 2020, požadavky odborů odmítlo

BRAND24

Odpor k očkování ohrožuje lidstvo. Milionům úmrtí se dá předejít, uvádí WHO

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).