Menu Zavřít

Le Penová: Trump, Hofer a Visegrád jsou spojenci

21. 11. 2016
Autor: ČTK

Vůdkyně francouzských nacionalistů Marine Le Penová, která usiluje o zrušení evropského integračního procesu a o obnovení politických a ekonomických bariér, se prý necítí ve svém boji v mezinárodní politice osamocena. Jako spojence vnímá příštího prezidenta USA Donalda Trumpa, britskou premiérku Theresu Mayovou, populistického kandidáta na rakouského prezidenta Norberta Hofera i země visegrádské čtyřky Česko, Slovensko, Maďarsko a Polsko.

V nedělním pořadu Dimanche en politique (Neděle v politice) televize France 3 Le Penová prohlásila, že se cítí bezpečněji s Trumpem než s jeho poraženou soupeřkou Hillary Clintonovou. Trump prý chce skoncovat s politikou systematického vměšování USA jako světového četníka. Podpořila jeho odmítnutí dohody o volném obchodu mezi EU a USA (TTIP), kterou označila za zcela devastující pro francouzské hospodářství.

„Dlouho mi říkali, že jsem na mezinárodní scéně v izolaci. Můžu vám říci, že s Trumpem zvoleným ve Spojených státech, s Theresou Mayovou zvolenou v Británii a uskutečňující velké množství návrhů, které obhajuji mnoho let, s ruským prezidentem, s možná příštím rakouským prezidentem, s visegrádskou skupinou se vůbec necítím v izolaci,“ řekla Le Penová. Podle ní je nyní ve stále větší izolaci německá kancléřka Angela Merkelová a všichni, kdo ji obhajují.

Se zmíněnými politiky a zeměmi se Le Penová ztotožňuje například v protiimigrační rétorice. Trump v předvolební kampani sliboval omezení přílivu muslimů, Mayová trvá na omezení systému volného pohybu osob mezi Británií a EU poté, co unii opustí, a země visegrádské skupiny bojují proti systému přerozdělování uprchlíků v rámci EU.

Le Penová hodlá v příštím roce kandidovat na francouzskou prezidentku. Dlouhodobé průzkumy veřejného mínění jí dávají naději na to, že se lehce probojuje do druhého kola voleb. A francouzští politici začali mluvit s obavami o tom, že by se jí mohlo podařit stát se hlavou státu.


Dále čtěte:

Tenisky pro radikály? New Balance žehlí marketingovou katastrofu

BRAND24

Zeman: Doufám, že bude Trump silný prezident

Trumpova mediální opora míří do Evropy. Chce ovlivňovat volby


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).