Menu Zavřít

Le Penová: Francii ohrožuje globalizace a islámský fundamentalismus

5. 2. 2017
Autor: čtk

Francii ohrožují dva totalismy v podobě ekonomické globalizace a islámského fundamentalismu. Ve svém projevu to uvedla šéfka francouzské krajní pravice Marine Le Penová, která je považována za favoritku prvního kola jarních prezidentských voleb ve Francii. Víkendové dvoudenní shromáždění Národní fronty (NF) Le Penové odstartovalo v Lyonu oficiální předvolební kampaň 48leté europoslankyně.

Ve svém projevu Le Penová uvedla, že závoje, které nosí některé muslimské ženy, mešity a modlitby v ulicích Francie jsou nepřijatelným kulturním nebezpečím. Prohlásila, že chce „svobodnou, nezávislou a demokratickou zemi“.

Zboží vyrábí otroci

Globalizace je podle ní výroba zboží otroky a toto zboží se pak prodává nezaměstnaným. Podle FN je řešením lokální revoluce vedená „inteligentním protekcionismem a ekonomickým vlastenectvím“.

Evropská unie podle Le Penové selhala a „nedodržela žádný ze svých slibů“. Europoslankyně zopakovala, že chce od základu znovu projednat členství Francie v Evropské unii a pokud by tento pokus selhal, vyhlásí referendum o setrvání země v EU.


Přečtěte si esej o populismu Lubomíra Hegera:

Esej: Malé dějiny populismu

 Populismus - ilustrace


S upozorněním na páteční útok mačetou v Louvru varovala před hrozbou radikálního islámu. Vykreslila temný obraz Francie pod „jhem islámského fundamentalismu“, kde ženám bude zakázáno chodit do kaváren nebo nosit sukně. Ve Francii žije zhruba pět milionů muslimů, což je největší islámská menšina v západní Evropě.

Již v sobotu NF zveřejnila brožura se 144 konkrétními a jasnými závazky případné budoucí prezidentky. Kromě zmíněného referenda o členství v EU navrhuje Le Penová také opuštění eurozóny, uvalení daní na dovoz a pracovní smlouvy pro cizince, snížení věku odchodu do důchodu a zvýšení některých sociálních dávek při současném snížení daně z příjmu. Chce také některá práva, která se nyní vztahují na všechny obyvatele země, jako bezplatné vzdělávání, omezit pouze na občany Francie, hodlá najmout 15 tisíc policistů a omezit migraci. Kromě opuštění eurozóny a EU chce také opustit NATO, zvýšit výdaje na obranu a zavést znovu brannou povinnost.


Kandidát na prezidenta Fillon má problém. Čtěte více:

Zneužíval Fillon prostředky státu? Obvinění přibývá


Podle dvou nejnovějších anket má Le Penová vyhrát první kolo se ziskem 27 procent hlasů a postoupit do rozhodujícího duelu s 39letým centristou Emmanuelem Macronen, kterému se předvídá 23 procent. Ve druhém kole by ale Macron díky podpoře ostatních umírněných stran podle průzkumů Le Penovou jasně porazil. První kolo prezidentských voleb bude 23. dubna, druhé 7. května.

CONTENT24


Z francouzských prezidentských voleb čtěte více:

Šéfka francouzské krajní pravice zahájila prezidentskou kampaň

Francie má nového favorita na prezidenta. Je jím centrista Macron

Francouzská levice vybírá kandidáta na prezidenta. Favoritem je Valls

Favoritem levice pro nadcházející prezidentské volby ve Francii je bývalý premiér země Manuel Valls.


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).