Menu Zavřít

Kvůli sporu o Koněva by měl být předvolán ruský velvyslanec, řekl předseda ODS Fiala

7. 9. 2019
Autor: čtk

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) by si měl podle předsedy opoziční ODS Petra Fialy kvůli pátečnímu slovnímu výpadu ruského ministra kultury Vladimira Medinského na starostu Prahy 6 Ondřeje Koláře (TOP 09) předvolat k vysvětlení ruského velvyslance. Diplomatický krok, kterým země vyjadřuje nesouhlas, je podle něj namístě, protože výrok ministra považuje za nepřijatelný. Medinskij Koláře přirovnal k vůdci regionální odbočky nacistické strany NSDAP.

Petříček v pátek vyzval všechny strany k věcnému dialogu, Medinského vyjádření nemá za vhodné, vyzval ho proto k omluvě.

„Je věcí každého národa, komu staví pomníky, nebo čí pomník už nechce. Nikdo zvenku do toho nemá co mluvit. Vyhlášení ruského ministra je (nejen) proto zcela nepřijatelné. Ministerstvo zahraničí si má kromě omluvy předvolat i ruského velvyslance,“ uvedl Fiala na sociálních sítích.

Také starosta Kolář čeká, že ministerstvo zahraničí se bude výrokem ruského ministra zabývat, podle něj ale nyní není na místě „výzva ke konstruktivnímu dialogu a prosba o omluvu, ale sebevědomý a důrazný protest“. Kolář dnes rovněž sdělil, že Praha 6 má demokraticky zvolené a svéprávné zastupitelstvo, které si nenechá od nikoho diktovat, jaká rozhodnutí má dělat nebo jaká rozhodnutí jsou správná.

Ovčáček na sociálních sítích zmínil podíl ruských vojáků na osvobození lidí, včetně dětí, z koncentračních táborů. Zastánce odstranění pomníku označil za popírače historie a novodobé ideology, kteří umí jen kopat kolem sebe, urážet, kácet pomníky a dupat po cti země.

Měla by být socha maršála Koněva přesunuta na ruské velvyslanectví?

„Mrzí mne, že diskuse o soše překračuje racionální rámec, a doufám, že se podaří vyhrocenou rétoriku opustit a přejít k věcnému dialogu. Chtěl bych k tomu tímto všechny strany vyzvat. Vyjádření ministra kultury Ruské federace nepovažuji za vhodné. Myslím, že omluva by pomohla uklidnit situaci,“ uvedl v pátek Petříček.

Exministr zahraničí a čestný předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg soudí, že je na občanech Prahy 6, jestli má pomník na místě zůstat. „Pomník nevznikl po válce jako spontánní dík za osvobození, nýbrž v době normalizace spíše jako výraz tehdejšího nuceného přátelství a obdivu k Sovětskému svazu. Byl to typický počin tehdejší doby. Myslím, že je na občanech Prahy 6, jestli tam pomník má stát. Ale i kdyby se odsunul, tak by to sice ruské politiky naštvalo, ale bylo by to pochopitelné vzhledem k tomu, co jsme zažili po 21. srpnu 1968,“ uvedl. V prohlášení, zdůraznil, že ve vyjádření radnice jasně zaznělo, že odstranění pomníku jednoho maršála nezmění vděčnost vůči mrtvým a zraněným při osvobozování Československa a že je jasné, jak velkou roli v něm Rudá armáda hrála.


Přečtěte si komentář: I naše armáda má černé vzpomínky. Srpen 1969 je jednou z nich

Ondřej Stratilík


„Starosta jakéhosi obvodu řekl, že rada se bude zabývat demontáží památníku osvoboditeli a zachránci města. Je to takový místní gauleiter,“ řekl v pátek Medinskij v rozhovoru s ruskými novináři s odkazem na post vůdce regionální pobočky německé nacistické strany NSDAP. A poděkoval prezidentovi Miloši Zemanovi, že maršálův památník hájí.

Kolem Koněvova památníku v pražské Bubenči panuje dlouhodobá kontroverze, která vyústila v pravidelné poškozování sochy, v pokusy památník ohradit a v demonstrace. Městská část bude o pomníku jednat 12. září na zastupitelstvu, starosta chce sochu přestěhovat jinam. Podle ruského velvyslanectví je postup Prahy 6 zneuctěním památky vojáků Rudé armády padlých v bojích proti nacistům za svobodu Československa.

Čtěte také:

Sedm mrtvých. Srpen 1969 má víc obětí, než se dosud vědělo

Rusko se drží dohody s Českem ohledně okupace z roku 1968, ujistil velvyslanec Zemana

BRAND24

Esej: Dějiny československé zahraniční politiky jsou dějinami neúspěšného napravovaní důsledků jejího počátečního triumfu

Pražské jaro zosnovaly USA, vstup vojsk byl na Dubčekovu žádost, píše ruský komentátor

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).