Menu Zavřít

Kvůli automatizaci se řítíme do problémů, tvrdí šéf Světové banky. Chce investice do lidí

11. 10. 2017
Autor: ČTK/AP

Civilizace se řítí do vážných problémů, protože budoucnost nenaplní naděje lidí, kterým automatizace vezme pracovní místa. Řekl to prezident Světové banky (SB) Jim Yong Kim. Jako řešení doporučil investovat do vzdělanosti a zdraví občanů. Kroky států v této oblasti chce Světová banka sledovat, řekl Kim.

„Pokud vaše aspirace začnou růst, ale pak není žádná příležitost, může to vést k nestabilitě, konfliktu a násilí,“ uvedl Kim před výročním zasedání své instituce a Mezinárodního měnového fondu (MMF). „Je to nebezpečný směr, kterým jdeme,“ dodal v projevu na Kolumbijské univerzitě.

Roboti podle šéfa Světové banky nahradí miliony pracovníků s nízkou kvalifikací. Pro hospodářský růst v budoucnosti tak vidí jako zásadní investice do lidského kapitálu, který zahrnuje zejména vzdělání, ale i zdraví.


Nikdo není imunní. Stroje nahradí třetinu bankéřů

 Roboti v kanceláři, ilustrační foto


„Chceme vytvořit pocit naléhavosti investic do lidí, o kterém si myslíme, že je nezbytný vzhledem k tomu, jak se globální ekonomika mění,“ uvedl šéf Světové banky. „Jediná věc, o které víte s jistotou, že ji v budoucnosti budete potřebovat v jakékoli ekonomice, jsou lidé, kteří se dokážou učit,“ doplnil.

BRAND24

SB plánuje zveřejnit pořadí zemí podle míry jejich investic do lidského kapitálu. Instituce se sídlem ve Washingtonu tak pokračuje v posunu svého zaměření. Po založení po druhé světové válce podporovala hlavně infrastrukturní projekty. Soustředila se také na rozvojové země, zatímco automatizace se týká nejvíce těch rozvinutých.

Čtěte také:

Americký fast food mění lidskou sílu za roboty. Kvůli zvyšování minimální mzdy

Muskova vize: Lidé se musí spojit se stroji, jinak budou bezvýznamní

Velký bratr dohlédne i na záchody. Začne v Japonsku


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).