Menu Zavřít

Kurdové v severním Iráku hlasují o nezávislosti. Turecko hrozí intervencí

25. 9. 2017
Autor: Profimedia.cz

V severním Iráku se koná referendum o nezávislosti iráckých Kurdů, vyjádřit se mohou tři miliony lidí. Většina z nich nezávislost nejspíše podpoří, nezávazný výsledek pak poskytne regionální kurdské správě mandát pro vyjednávání s Bagdádem. Předběžný výsledek bude asi znám v úterý. Turecko, Írán a Sýrie jako země s početnou kurdskou menšinou irácké Kurdy za referendum kritizovaly. Irácký premiér Hajdar Abádí vyzval bezpečnostní složky, aby chránily všechny občany, kteří se setkají s hrozbami.

K volebním urnám mohou přijít jak Kurdové, tak ostatní občané, pokud je jim alespoň 18 let. Hlasuje se v kurdských autonomních provinciích a v několika regionech, na které si dělají nárok jak Kurdové, tak Bagdád. V Irbílu, který je střediskem autonomního Kurdistánu, byl zájem o hlasování značný, stejně jako v Kirkúku, který je důležitým centrem obchodu s ropou. Naopak slabý zájem byl v Sulajmáníji, která je sídlem Vlasteneckého svazu Kurdistánu (PUK). Tato strana s vypsáním referenda nesouhlasila, protože podle ní zvýší ohrožení Kurdů ze strany Turecka a Íránu. Její soupeř, Demokratická strana Kurdistánu (KDP), a prezident kurdského regionu Masúd Barzání, se naopak domnívají, že je čas, aby si Kurdové řídili své záležitosti sami, bez Bagdádu.

Irácká vláda referendum považuje za neústavní, premiér Hajdar Abádí nařídil bezpečnostním silám, aby chránily „všechny občany, kteří budou čelit hrozbám“. Zopakoval, že referendum odporuje ústavě, a vyzval kurdské úřady, aby ho zrušily.

S referendem nesouhlasí Írán, Turecko ani Sýrie, kde jsou rovněž početné kurdské menšiny. Tyto země se obávají, že i u nich se zvýší tlak Kurdů na nezávislost.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan pohrozil vojenskou intervencí a řekl, že turecká armáda není na irácké hranici bezdůvodně. Turecko výsledek referenda neuzná a podle Erdogana může Kurdům zabránit obchodovat s ropou, která se těží v autonomním Kurdistánu, protože právě přes jeho území vedou vývozní trasy.


Vrtkavý kšeft s Irákem. Česku se vzdalují stovky milionů

Tento stroj Mi 17 patří do afghánské prezidentské letky. Opravovat se bude v Česku. (Autor: Martin Pinkas)


Írán v reakci na referendum uzavřel vzdušný prostor i pozemní hranici s iráckým Kurdistánem. Mluvčí ministerstva zahraničí referendum označil za ilegální a neopodstatněné. Prezident Hasan Rúhání stejně jako Erdogan o situaci hovořil telefonicky s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Debata má pokračovat při čtvrteční Putinově návštěvě v Turecku.

Prezident autonomního Kurdistánu Masúd Barzání přiznal, že cesta k nezávislosti Kurdistánu může být riskantní. Předseda kurdské regionální vlády Nečirvan Barzání ujistil, že bez ohledu na výsledek referendum nepovede k vytyčování nových hranic, ani nepřinese okamžitou nezávislost. Kurdové jsou odhodláni své spory s centrální vládou v Bagdádu vyřešit mírovou cestou.

BRAND24

S referendem nesouhlasí ani Spojené státy, které dosud Kurdy označovaly za významného spojence proti islámským radikálům. Podle Washingtonu referendum tento boj ohrožuje, protože povede k destabilizaci celého regionu.

Přečtěte si také:

Rosněfť si upevňuje postavení v Kurdistánu. Investuje miliardu dolarů

Irák zachraňuje své památky, pomáhají i Češi

Konec Islámského státu se blíží. Pentagon předložil předběžný plán jeho zničení


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).