Menu Zavřít

Kroupu nahradí v radě pro lidská práva bývalý ministr Herman

23. 7. 2019
Autor: čtk

Bývalý ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) se stal členem Rady vlády pro lidská práva. Jeho nominaci, kterou navrhla vládní zmocněnkyně pro lidská práva Helena Válková (ANO), schválil kabinet. Informoval o tom Deník N. Herman v radě nahradí filozofa Daniela Kroupu, který rezignoval na konci dubna po oznámení premiéra Andreje Babiše, že na zmocněnkyni pro lidská práva nominuje právě někdejší ministryni spravedlnosti Válkovou.

Válková navrhla Hermana do rady už na konci května. „Od té doby ale ležela nominace na Babišově stole, premiér ji podepsal po více než měsíci,“ uvedl deník. Válková schválení Hermana přivítala. Zdržení si vysvětluje tím, že v poslední době musel premiér řešit vládní krizi či audity Evropské komise o jeho údajném střetu zájmů.

Herman podle ní bude pro vládní radu posilou. „Například pokud jde o problematiku sociálního začleňování, vězeňství, ohrožených dětí. Jsem ráda, že se budu moci opřít o jeho zkušenosti,“ dodala Válková. Herman uvedl, že rada pro lidská práva odpovídá jeho dosavadní činnosti, nyní dostává „jakési vládní požehnání“. Chce se věnovat zejména romské otázce, pronásledování členů duchovního hnutí Fa-lun-kung či křesťanů čínským režimem.

Kroupa rezignoval kvůli nominaci Válkové do funkce zmocněnkyně pro lidská práva. Podle něj má totiž v čele tohoto poradního orgánu vlády stát člověk, který se v obraně lidských práv angažuje, dlouhodobě v této oblasti pracoval či je v ní respektovanou osobou, podle Kroupy ale Válková nesplňuje ani jednu podmínku. „Vláda pana Babiše dala jmenováním této osoby jasně najevo, že o nestranné a věcné posuzování této otázky nemá zájem. Nechci se na ničem takovém podílet,“ uvedl někdejší signatář Charty 77. Válková to ale odmítla s tím, že zkušenosti má a že na její hodnocení ve funkci zmocněnkyně je zatím čas.

Rada vlády pro lidská práva je stálým poradním orgánem ministrů v oblasti ochrany lidských práv a základních svobod. Skládá se ze zástupců státních institucí, občanské a odborné společnosti a akademické obce. V jejím čele nyní stojí Babiš, Válková je výkonnou místopředsedkyní.

Čtěte také:

České předsednictví EU bude náročnější než minule, přesto bude levnější, tvrdí Babiš

BRAND24

Mluvit budu já. Ministryně Maláčová nasadila podřízeným náhubek

Benešová chce zavést funkční období pro žalobce. Nejvyšší státní zástupce Zeman souhlasí

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).