Menu Zavřít

Kraťme zemím odmítajícím migranty peníze, vybízí rakouský kancléř

8. 3. 2017
Autor: ČTK

Rakouský kancléř Christian Kern požaduje citelné krácení unijních prostředků pro členské země EU, které budou nadále odmítat přijímání uprchlíků. Návrh vznesl den před summitem EU v Bruselu, který se bude zabývat také migrační krizí. Opatření by postihlo zejména země visegrádské čtyřky, jejímž členem je kromě Česka i Maďarsko, Polsko a Slovensko.

„Pokud se (některé) země budou nadále vytrvale vyhýbat řešení migrační otázky, nebo provozovat daňový dumping na úkor sousedů, potom by už neměly v budoucnu dostávat platby z Bruselu v miliardové výši,“ řekl Kern německému listu Die Welt. Zřejmě tak narážel hlavně na Maďarsko, které chce snížit korporátní daň na nejnižší úroveň v Evropě a přilákat tak maximum zahraničních firem. Takovéto daňové podbízení podle Vídně hrozí, že nejvíc postihne právě sousední Rakousko.

Chovanec: Je to nesmyslný návrh
Požadavek rakouského kancléře je podle českého ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) nesmyslný. „Dnešní prohlášení rakouského kancléře Kerna je dalším nepochopitelným krokem, který rozděluje EU v době, kdy bychom místo neshod měli hledat společná řešení,“ uvedl. „Česká republika je v rámci uprchlické krize jednou z nejaktivnějších zemí, která důsledně pomáhá přímo v místě konfliktů i v okolních státech. Aktivní pomoc tam, kde je potřeba, přesně to je cesta, kterou se podle nás mají problémy řešit,“ doplnil.

„Selektivní solidarita by také měla v budoucnu vést ze strany čistých plátců (EU) k selektivní připravenosti platit,“ dodal sociálnědemokratický předseda vlády.

V Bruselu se ve čtvrtek a pátek koná summit EU, jenž se má věnovat i migrační politice. Evropskou komisí prosazované rozdělování uprchlíků mezi členské země EU zásadně odmítá zejména visegrádská skupina.


Přečtěte si k migraci komentář Miroslava Zámečníka:

Miroslav Zámečník: Není migrace jako migrace

Uprchlíci v Řecku


Německý ministr financí Wolfgang Schäuble v úterý prohlásil, že nepodporuje krácení dotací z EU zemím, které nechtějí přijímat uprchlíky. O tomto postihu ale mluví jiní němečtí politici, včetně kandidáta sociální demokracie na kancléře Martina Schulze.

Eurokomisařka pro spravedlnost, spotřebitele a rovnost pohlaví Věra Jourová zase v úterý uvedla, že vyplácení unijních peněz členským zemím by mohlo být v budoucnu podmíněno dodržováním zásad právního státu a dalších hodnot.

CONTENT24


O migrační krizi dále čtěte:

Počet mimoevropských přistěhovalců v Německu se výrazně zvýšil

Němců díky migraci přibývá. Je jich nejvíce v historii

Orbán: Migranti jsou jako jed. Rizikem je i jediný

Evropa se uzavírá, Afričané jdou za americkým snem

Migranti připlouvají k řeckému ostrovu Lesbos


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).