Menu Zavřít

Krajní pravice se odvrací od Trumpa. Opustil bělochy, tvrdí

16. 8. 2017
Autor: čtk

S neskrývaným zklamáním a opovržením reagovali vůdci amerických rasistických spolků a neonacistických webů na pondělní slova Donalda Trumpa, jimiž prezident odsoudil víkendové rasistické nepokoje ve virginském Charlottesvillu. Šéf Bílého domu sice v první reakci na násilnosti hovořil o odpovědnosti "mnoha stran", po silném tlaku médií a politiků ale výslovně kritizoval rasisty a neonacisty. Následně se ale ke svému původnímu výroku vrátil.

Hlavní americký hlasatel nadřazenosti bílé rasy Richard Spencer označil prezidentovo prohlášení za „nudný nesmysl“. Spencer, který je tvůrcem termínu „alternativní pravice“ označujícího neonacisty, rasisty a členy Ku Klux Klanu, se sám nepokojů v Charlottesvillu zúčastnil. Odpovědnost za následky, mezi nimiž je i smrt mladé protirasistické demonstrantky, podle Spencera nese místní radnice a policie, které nedokázaly zjednat pořádek.

Neonacistický web nazvaný Occidental Dissent doprovodil Trumpovo prohlášení komentářem, že „prezident bělochy opustil“. Alternativní pravice ho prý už nemůže podporovat. „Čeho se Donald Trump dopustil, je neodpustitelná zrada jeho stoupenců,“ uvedl web.

Jiný neonacistický web Daily Stormer ústy svého zakladatele Andrewa Anglina odbyl Trumpův odsudek slovy „dětinský nesmysl“.

Trump poté před novináři v New Yorku znovu prohlásil, že vinu na víkendových násilnostech nesou obě strany. Mimo jiné řekl, že levicoví demonstranti „násilně napadli druhou skupinu“.

Americká média v šoku

Trumpovo vystoupení vyvolalo v amerických médiích záplavu překvapených i nechápavých reakcí. Média píší o surrealistických momentech, o prezidentovi, který ukázal svou autentickou politickou duši, a o tiskové konferenci, jež bude patřit k určujícím okamžikům Trumpova prezidentství.

Den poté, co uklidnil členy své strany a jednoznačně odsoudil neonacistické skupiny při protestu v Charlottesville ve Virginii, prezident skoro nevysvětlitelně otočil, napsal list The Wall Street Journal.

Opravdovým tajemstvím je, proč to udělal. Neměl žádný skutečný důvod se o den později k celé kontroverzi vracet. Ale zjevně nemohl odolat a zdálo se, že chce dát průchod hněvu nad kritikou svého prvního sobotního prohlášení, které chtěl ospravedlnit tím, že excesy byly na straně stoupenců nadvlády bílé rasy i na straně jejich odpůrců, uvedl WSJ. Trumpův argument, že mezi těmi, kdo prostě jen přišli demonstrovat proti stržení sochy z doby konfederace, jsou i dobří lidé, je v rozporu s videem, na němž bílí nacionalisté vykřikují hesla jako „Židé nás nenahradí“ a „půda a krev“, poznamenal deník.


Zešílel Kim? Ani ne, ale přeskakuje Trumpovi. Přečtěte si komentář Lubomíra Hegera

Lubomír Heger


Podle agentury Reuters prezidentovy výroky při vystoupení v Trump Tower v New Yorku místy hraničily se surrealismem. Trump vytáhl prohlášení, které četl v sobotu ve zjevné snaze ukázat, že přes kritiku byl jeho původní instinkt, že v Charlottesville bylo na vině „mnoho stran“, správný, napsala agentura.

BRAND24

Vzdorná prohlášení ihned obnovila celou kontroverzi jen den poté, co se ji snažil uklidnit prohlášením odsuzujícím bělošské nacionalisty, uvedla televize Fox News. Citovala také známou konzervativní komentátorku Ann Coulterovou, která na twitteru po úterních Trumpových výrocích ocenila, že „dnes máme našeho lídra zpět“.

Dále čtěte:

Trumpovo fiasko místo triumfu? Americká továrna Foxconnu je v ohrožení

Trump s výhružkami Venezuele narazil. Země Latinské Ameriky se za Madura postavily

Čtyři roky a dost? Někteří republikáni prý s Trumpem po roce 2020 už nepočítají


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).