Menu Zavřít

Koruna k euru znovu posílila, ale už jen o tři haléře

7. 4. 2017
Autor: CC BY-SA 2.0: Ryan Poplin via Flickr

Koruna dnes dále posilovala k euru, ale již mnohem mírněji než ve čtvrtek po ukončení devizových intervencí. Zpevnila k dnešním 17:00 vůči euru o tři haléře na 26,57 Kč/EUR, zatímco ve čtvrtek posílila o desítky haléřů. K dolaru naopak koruna oslabila.

Poté, co Česká národní banka (ČNB) ve čtvrtek intervence ukončila, zpevnila česká měna k euru oproti středečnímu závěru o 45 haléřů na 26,60 Kč/EUR a k dolaru o 41 haléřů na 24,96 Kč/USD. Dnes posilování k euru značně zpomalilo, a k dolaru koruna část zisku smazala.

„Trh s korunou zřejmě čeká na nějaký větší impuls. Tím by mohlo být pondělní zveřejnění březnové inflace. Podle našeho odhadu růst cen zpomalil. Pokud se naše předpověď vyplní, mohlo by to některé spekulanty vylekat. Obchodování by pak nemuselo být tak klidné, jako dnes,“ oznámil ekonom Komerční banky Marek Dřímal.

Aktuální kurz eura ke koruně:

Během dneška kurz koruny k euru kolísal v rozmezí asi dvou desítek haléřů. Ráno vyskočil až na zhruba 26,73 Kč/EUR, zatímco během odpoledne klesl až na 26,54 Kč/EUR. „Logické by byly i mnohem větší skoky kurzu. Pohyb o 20 haléřů je málo. Vůbec bych se nedivil, kdyby byla ČNB na trhu stále skrytě aktivní a pohyby vyhlazovala jako tlumič,“ sdělil analytik Vladimír Pikora ze společnosti Next Finance.


Přečtěte si, co na konec intervencí říká hlavní analytik týdeníku Euro Mirek Zámečník:

Byl kurzový závazek brzdou investic do produktivity?

Miroslav Zámečník

BRAND24


ČNB podle dnes zveřejněných údajů banky v rámci intervencí utratila dohromady zhruba 1,5 bilionu korun za nákup eur. „Zatímco před dvěma lety činily devizové rezervy 30 procent HDP, dnes to je neuvěřitelných 70 procent. Když vyjádříme rezervy nominálně, vyjde nám, že jsou české rezervy o 20 procent větší než rezervy Polska, a to je zhruba čtyřikrát větší ekonomika,“ doplnil Pikora.

O konci intervencí ČNB dále čtěte:

ČNB ukončila intervence. Koruna posílila k hranici 26,60 za euro

Konec intervencí poslal vzhůru výnos z českých dluhopisů

Ukončení intervencí může zlevnit elektroniku i zájezdy

Návrat silné měny i očekávání stabilního kurzu, tak reagují politici na ukončení intervencí ČNB

ČNB vydala za dobu intervencí dva biliony korun

Díky silnější koruně je zlato pro Čechy levnější


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).