Menu Zavřít

Koronavirus jste cíleně vyrobili vy, vaši pomoc nechceme, vzkazuje íránský duchovní vůdce Američanům

22. 3. 2020
Autor: čtk

Íránský nejvyšší duchovní ajatolláh Alí Chameneí dnes v projevu k národu odmítl pomoc Spojených států v boji s pandemií způsobenou koronavirem. Odvolával se přitom na konspirační teorii, podle které byl virus SARS-CoV-2 cíleně vyroben v USA, informovala agentura AP. Země dnes podle místních úřadů zaznamenala dalších 129 obětí nákazy, jejich celkový počet se tím vyšplhal na 1685.

"Vámi nabízené léky jsou možná způsobem, jak virus rozšířit ještě víc," řekl Chameneí na adresu Američanů. "Nebo když vyšlete terapeuty a doktory, možná chtějí vidět dopady toho jedu, jelikož se říká, že část toho viru byla vytvořena pro Írán," dodal ajatolláh. AP upozorňuje, že pro jeho slova neexistuje nikde na světě jediný vědecký důkaz.

Chameneí rovněž prohlásil, že nabídka pomoci Washingtonu je zvláštní, jelikož Spojené státy samotné čelí nedostatku léků a zdravotnických prostředků. "Írán dokáže překonat jakoukoli krizi, včetně epidemie koronaviru," dodal.

Sankce nezrušíme, zní z USA

Vztahy USA a Íránu jsou mimořádně napjaté již měsíce. Íránská ekonomika trpí sankcemi uvalenými Washingtonem, které Teheránu nedovolují prodávat ropu a znemožňují mu přístup na mezinárodní finanční trhy. Zatímco řada íránských nejvyšších politických představitelů v poslední době ve světle pandemie nemoci COVID-19 vyzývá Washington ke zrušení těchto sankcí, Chameneí se podle AP uchýlil k podobné rétorice, kterou používají někteří čínští činitelé ve snaze zbavit se odpovědnosti za rozsah pandemie v jejich zemi.

Washington nabídl Teheránu blíže neurčenou pomoc s koronavirem již začátkem března. Američtí činitelé však tento týden naznačili, že ekonomické sankce uvolnit nehodlají.

Írán patří k zemím, které koronavirus zasáhl nejvíce, a je regionálním ohniskem nákazy na Blízkém východě. Za posledních 24 hodin se tam podle místních zdravotnických úřadů virus potvrdil u 1028 nových pacientů, Teherán tak eviduje již přes 21 600 nakažených. Necelých osm tisíc lidí se však údajně zotavilo. Podle dostupných statistik osm z deseti nakažených na Blízkém východě pochází z islámské republiky, přičemž do řady okolních zemí se virus rozšířil právě odtud.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?