Menu Zavřít

Konfuciův institut v Praze povede 28letá expertka na Čínu

6. 12. 2019
Autor: všfs

Posel čínského vlivu ve světě, síť Konfuciových institutů, zřídí od ledna příštího roku pobočku v Praze při soukromé Vysoké škole finanční a správní (VŠFS). Pražský institut povede Helga Bedáňová. Na jeho fungování se podílí i bývalý šéf Svobodných a bývalý europoslanec Petr Mach, který edituje bulletin institutu.

Na soukromé Vysoké škole finanční a správní (VŠFS) vznikne v lednu pražský Konfuciův institut, který zřizuje čínské ministerstvo školství. Oficiálně má vyučovat čínský jazyk a propagovat čínskou kulturu, ale kvůli špionáži před těmito pobočkami čínské kultury ve světě varuje například americká FBI, v Austrálii působení těchto institutů na univerzitách dokonce vyšetřovala vláda. Už je rozhodnuto i o vedení pražského institutu. Ředitelkou se stane 28letá absolventka čínských univerzit Tianjinu a Sečuánu Helga Bedáňová, která také předloni ukončila magisterská studia aplikované ekonomie na Palackého univerzitě v Olomouci.

Vnímáte spolupráci s Čínou jako bezpečnostní riziko?

Na přípravě instituce, která má kromě výzkumu pomoci „budovat česko-čínské obchodní vztahy“, se Bedáňová podílí už od letošního února. Před tím pracovala v obchodním oddělení čínské cestovní kanceláře Wings Travel, která už 15 let sídlí v Praze a stará se o čínské turisty v Česku. Tuto cestovní kancelář vedou Sheng Guan a Ying Rong. S Wings Travel v minulosti spolupracoval také expremiér Jiří Paroubek.

Čínské oči se dají namalovat

Před šesti lety, když studovala na sečuánské univerzitě v Chengdu, se Bedáňová o své vášni pro čínštinu rozpovídala v Bruntálském a Krnovském deníku: „Navštěvuji hodiny čínské gramatiky, konverzace, psaní, čtení, poslechu, překladu, kaligrafie a zajímavostí o čínské kultuře. Šikmé oči ještě nemám, ale když je potřeba, dají se namalovat.“ Týdeník Euro zaslal Helze Bedáňové dotazy v souvislosti s jejím angažmá v Konfuciově institutu, ale ty zůstaly bez odpovědi. Bedáňová se ale ke vzniku nové instituce vyjádřila v prvním bulletinu Konfuciova institutu.

BRAND24


Čtěte komentář: Proč je český obchod s Čínou tak schodkový?Makrooko Miroslava Zámečníka

„Konfuciův institut může do budoucna mít významnou roli v posilování obchodních vztahů, ať už díky výuce čínského jazyka, výzkumné činnosti nebo přibližování mentality čínského národa, což je pro úspěch v komunikaci s čínským protějškem klíčový předpoklad,“ napsala.

Z Bruselu k Pekingu

Hlavním editorem bulletinu je bývalý šéf Svobodných a bývalý europoslanec Petr Mach, který také vyučuje ekonomii na VŠFS. „V bulletinu najdete výstupy od autorů, kteří se podílí na ekonomickém think-tanku, který bude součástí institutu,“ říká Mach. Sám napsal článek o „rychle rostoucí čínské ekonomice“. Do první čísla bulletinu přispěl i známý ekonom Lukáš Kovanda. Konfuciův institut má také silnou politickou záštitu. Rektorka VŠFS Bohuslava Šenkýřová před prezidentskou volbou poslala 50 000 korun na transparentní účet Miloše Zemana, který záměr na zřízení institutu podpořil při své návštěvě v Šanghaji, a v představenstvu VŠFS působí mimo jiné ministr průmyslu Karel Havlíček (za ANO). Z jakých zdrojů bude institut financován a jaké další osoby se budou podílet na jeho fungování, zatím VŠFS tají. „Nezlobte se, nedokážu se na to teď soustředit,” uvedla na tyto dotazy tisková mluvčí VŠFS Magdalena Straková. První Konfuciův institut v Česku už byl otevřen před dvanácti lety při olomoucké Univerzitě Palackého. Čtěte také: Panda vs. luskoun. Má Česko vsadit na Čínu, nebo na Tchaj-wan?

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).