Menu Zavřít

Konec politické kariéry. Cameron už není ani poslanec

12. 9. 2016
Autor: čtk

Někdejší britský premiér David Cameron, který v červenci opustil křeslo ministerského předsedy, se dnes s okamžitou platností vzdal poslaneckého mandátu. Britská televize ITV poznamenala, že Cameronův odchod z Dolní sněmovny Spojeného království je tečkou za hvězdnou politickou kariérou.

„Se zvážením nynější politiky a okolností mé rezignace není v podstatě možné, abych byl jako bývalý premiér vhodným řadovým poslancem,“ citovala stanice ITV Camerona. Dodal, že nechce být jako někdejší šéf vlády rušivým elementem pro kabinet premiérky Theresy Mayové a odvádět pozornost od její práce.

Cameron sdělil, že Mayovou o svém rozhodnutí informoval dnes odpoledne a že premiérka jeho důvody velmi dobře pochopila.

„Jak se zdá, budu muset začít nový život mimo Westminster (parlament),“ řekl Cameron. „Je mi teprve 49. Doufám, že stále budu moci přispět k rozvoji společnosti a naší země,“ uvedl.

V parlamentu Cameron zastupoval obvod Witney, který po jeho odchodu čekají doplňovací volby. Poprvé kandidoval do Dolní sněmovny v roce 1997, uspěl ale až o čtyři roky později. V roce 2005 se stal předsedou Konzervativní strany a v čele Británie stál šest let.

Cameron se rozhodl rezignovat na funkci premiéra po červnovém referendu, ve kterém se voliči vyslovili pro odchod Británie z Evropské unie. Premiérský úřad 13. července předal Therese Mayové.

Dále čtěte:

BRAND24

Příliv migrantů do Británie klesl už před brexitem

Převrat ve Whitehallu: co stálo za nástupem Mayové?


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).