Menu Zavřít

Konec obchodní války? USA sníží cla na dovoz čínského zboží

13. 12. 2019
Autor: čtk

Spojené státy pozastaví plánované uvalení cla na další čínské zboží a sníží existující cla na čínský dovoz a Čína se výměnou za to zaváže, že příští rok koupí více amerických zemědělských produktů. S odvoláním na nejmenované americké zdroje obeznámené s jednáním o očekávané obchodní smlouvě USA a Číny o tom informovala agentura Reuters. Cílem opatření je zmírnit obchodní válku mezi dvěma největšími ekonomikami světa.

Bílý dům nevydal k jednání oficiální prohlášení, což podle Reuters vyvolává spekulace o tom, zda s návrhy souhlasily obě zainteresované strany. Peking zatím mlčí. Mluvčí čínského ministerstva zahraničí Chua Čchun-jing dnes v odpovědi na otázku o stavu vyjednávání neřekla, že smlouva už je uzavřená. Uvedla jen, že Čína je odhodlaná záležitost řešit, ale že výsledek musí být výhodný pro obě strany.

Spojené státy podle dvou nejmenovaných zdrojů pozastaví plánované uvalení cel na čínský dovoz za téměř 160 miliard dolarů ročně. Tato cla měla původně začít platit 15. prosince. Zároveň sníží Washington existující cla na čínský dovoz až o 50 procent. Peking by se podle zdrojů měl výměnou za americké ústupky zavázat, že v příštím roce nakoupí americké zemědělské produkty za 50 miliard dolarů, což je dvojnásobek oproti roku 2017, tedy před začátkem čínsko-americké obchodní války.

Podle zdroje agentury Reuters blízkého jednání se americký prezident Donald Trump a jeho obchodní poradci dohodli pouze na konečné podobě svého návrhu a nyní čekají na reakci Pekingu. Rovněž zástupce americké obchodní komunity v Pekingu agentuře řekl, že text zřejmě představuje jen finální návrh, který Peking dosud neodsouhlasil.


Zbytečné lety do Pekingu: čeští vývozci se dobře prosazují jinde

 Ilustrační foto


Spojené státy a Čína spolu od loňského roku vedou obchodní válku, ve které na sebe vzájemně uvalují cla. Zároveň se snaží dosáhnout dohody, která by jejich obchodní spory vyřešila.

Naděje, že první fáze obchodní dohody je již uzavřena a je těsně před podpisem, posílila asijské akciové trhy. Hlavní index tokijské burzy Nikkei 225 dnes přidal 2,3 procenta, hlavní index hongkongského akciového trhu Hang Seng stoupl o dvě procenta a hlavní index šanhghajské burzy Shanghai Composite uzavřel se ziskem 1,2 procenta.

Už ve čtvrtek pomohla zpráva o možném uzavření dohody i hlavním americkým akciovým indexům. Širší index Standard & Poor's 500 a index technologického trhu Nasdaq uzavřely obchodování na nových rekordních maximech.

Dále čtěte:

Obchodní válka: Čína oznámila odvetná cla, Trump vyzval americké podniky k přesunu výroby

Trumpova cla na čínský dovoz zaplatí Američané, tvrdí Fed

Obchodní válka Číny s USA může přerůst v ozbrojený konflikt, varuje Kissinger

BRAND24

Čína obchodní dohodu s USA chce, je ale připravena k odvetě, vzkazuje Si Ťin-pching

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).