Menu Zavřít

Komunisté podpoří návrh rozpočtu. Vedení strany to doporučilo svým poslancům

19. 10. 2018
Autor: Petr Horník / Právo / Profimedia

Komunisté patrně zajistí menšinové vládě ANO a ČSSD většinu hlasů ve Sněmovně pro schválení základních parametrů státního rozpočtu na příští rok. Vedení strany dnes doporučilo poslancům návrh v prvním čtení podpořit, uvedl poslanec KSČM Jiří Dolejš. Vláda navrhuje rozpočet se schodkem 40 miliard, na letošek plánovala padesátimiliardový deficit.

„Výkonný výbor Ústředního výboru KSČM právě doporučil poslaneckému klubu podpořit vládní návrh státního rozpočtu v prvním čtení,“ napsal na twitteru Dolejš. Předseda strany Vojtěch Filip už na konci září uvedl, že výkonnému výboru doporučí kladný postoj k návrhu rozpočtu. Podle něj návrh plní podmínky KSČM pro podporu vlády, jako jsou zvýšení minimální mzdy a růst mezd, valorizace důchodů, vykoupení akcií vodárenských společností a ochrana přírodního bohatství.

Opoziční strany návrh rozpočtu kritizovaly. Navržený deficit považovaly v době ekonomického růstu za nezodpovědný, kritizovaly také výdaje na státní správu. Menšinová vláda, která má ve Sněmovně 93 poslanců, proto potřebovala hlasy 15 komunistů, aby svůj první předložený rozpočet mohla v dolní komoře Parlamentu prosadit. Senát se k rozpočtu nevyjadřuje.

První čtení zákona o státním rozpočtu se uskuteční na říjnové schůzi Sněmovny, která začíná příští týden. Pokud je rozpočet v prvním čtení schválen, není už možné měnit jeho základní parametry. Definitivní podobu rozpočtu by měli poslanci schvalovat před Vánocemi.


Přečtěte si komentář: Rozpočtový mejdan jede dál

 Páral


Státní rozpočet počítá se schodkem 40 miliard korun, což je o deset miliard méně, než původně plánovalo ministerstvo financí. Pro letošní rok je schválený schodek 50 miliard, loni byl 60 miliard, ale ve skutečnosti skončil rozpočet zhruba šestimiliardovým schodkem.

BRAND24

Prioritami rozpočtu jsou podle vlády investice, zvyšování životní úrovně seniorů a růst platů ve státní správě. Celkové výdaje rozpočtu navrhuje ministerstvo financí na 1,505 bilionu korun a příjmy 1,465 bilionu korun. S deficitem 40 miliard korun úřad počítá i v letech 2020 a 2021.

Dále čtěte:

Hledá se nová dojnice. Vláda si ze státních firem vytáhne 16 miliard, Babišovi je to ale málo

Odhad příjmů rozpočtu je nadhodnocený, tvrdí výbor. Ministerstvo úpravu nechystá

Nezaměstnanost a karenční lhůta: jak se to rýmuje?

Bude dobře. Letos skoro na beton

Každý Čech je díky globalizaci o 200 tisíc bohatší než v roce 1990

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).