Menu Zavřít

Komise k únikům informací vyslechla šéfa GIBS Murína. Zajímala se o detaily kauz

1. 8. 2017
Autor: čtk

Sněmovní vyšetřovací komise k únikům informací z vyšetřovacích spisů dnes vyslechla šéfa Generální inspekce bezpečnostních sborů Michala Murína, kterého před komisí posléze vystřídal ředitel Bezpečnostní informační služby Michal Koudelka.

„Od zástupců bezpečnostních sborů a informační služby budeme chtít znát jejich informace k těm kauzám, které nás zajímají z hlediska možných úniků z vyšetřovacích spisů,“ řekl ráno před jednáním předseda komise Martin Plíšek (TOP 09).

Na odpoledne je předvolán ředitel Národní centrály proti organizovanému zločinu Michal Mazánek. Před ním by měl ale před komisí vypovídat manažer společnosti MAFRA František Nachtigall a poslancům by měl ozřejmit okolnosti schůzek novináře Marka Přibila s bývalým ministrem financí Andrejem Babišem (ANO). „Od zástupce Mladé fronty Dnes budeme chtít vědět, zda měl informace o schůzkách pana Přibila a pana Babiše, zda tam tedy na těch schůzkách jednal z jeho pověření. A také zda měl informace o tom, že se pánové na těchto schůzkách mohli bavit o informacích z vyšetřovacích spisů,“ řekl Plíšek.


Živé policejní spisy jsem s Babišem neprobíral, zopakoval novinář Přibil

 Novinář Marek Přibil vypovídal před sněmovní vyšetřovací komisí


Se svými kolegy z komise se bude chtít Plíšek poradit o tom, zda znovu nepozvat Babiše, který před komisi předstoupil už minulý týden. Podle Plíška minule odmítl Babiš na řadu otázek odpovídat také z toho důvodu, že ve věci odposlechů svých rozhovorů s Přibilem podal trestní oznámení. Policie ale toto oznámení odložila. Nezjistily se skutečnosti, které by nasvědčovaly tomu, že byla naplněna skutková podstata některého z trestných činů.

Babiš s Přibilem, který tehdy byl novinářem Mladé fronty Dnes, na uniklých nahrávkách diskutují například o připravovaných článcích, které se měly týkat politických rivalů, a o vhodném načasování jejich vydání. Později se objevily další nahrávky, na kterých oba muži debatují například o policejním vyšetřování některých kauz. Babiš ale popřel, že by měl někdy k dispozici takzvaný živý policejní spis, a obdobně se vyjádřil i Přibil.

BRAND24

„Požádali jsme o zbavení mlčenlivosti v kauzách Vidkun, Beretta, pořízení nahrávek Babiš - Přibil a také u dotační kauzy na ministerstvu školství,“ uvedl Plíšek. „Také řešíme i kauzu OKD. V této souvislosti bude na jedno z dalších jednání komise pozván i pan premiér (Bohuslav Sobotka),“ dodal Plíšek.

O nahrávkách Andreje Babiše dále čtěte:

Další Babišova nahrávka: Havla podle něj prosadila Moskva

Policie šetří kauzu Babišových nahrávek, ujistila Bezpečnostní radu

Od redaktora jsem živý policejní spis nedostal, tvrdí Babiš

Další nahrávka: Babiš řeší s Přibilem živý policejní spis


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).