Menu Zavřít

Komise k policejní reformě chce prošetřit úniky do médií

15. 9. 2016
Autor: čtk

Sněmovní vyšetřovací komise k reorganizaci policie podá oficiální podnět k Nejvyššímu státnímu zastupitelství a Generální inspekci bezpečnostních sborů (GIBS). Bude se týkat informací zveřejňovaných v médiích. Ukazuje se, že nejsou pravdivé. Řekl to místopředseda komise Martin Lank (Úsvit).

Před poslanci dnes mluvil šéf GIBS Michal Murín, který uvedl, že se dozvěděl nové a zásadní informace, kvůli kterým inspektoři začnou prověřovat některé policisty, bývalé policisty a možná i státní zástupce. Murín dnes vypovídal před komisí zhruba tři hodiny. S Lankem se shodl na tom, že se obě strany dozvěděly nové důležité informace. Podle Lanka nejspíš ještě dnes komise vydá dílčí usnesení, které se bude týkat informací z mediálního prostoru. „Ukazuje se, že zřejmě nebyly úplně pravdivé a správné,“ řekl Lank. Podněty poslanců podle něj budou směřovat k prověření některých postupů. „Nemohu být konkrétnější,“ dodal Lank.

Podle Murína se inspektoři na základě dnešních informací budou muset vrátit k některým situacím a událostem, které zazněly v médiích i na jednání komise. „Bude se to dotýkat prověřování příslušníků bezpečnostních sborů, bývalých příslušníků bezpečnostních sborů a s velkou pravděpodobností i některých státních zástupců,“ zdůraznil Murín.

Reorganizace policejních útvarů vyvolala roztržku mezi koaličními ČSSD a ANO, kritizovali ji někteří žalobci. Komise se zabývá různými podezřeními souvisejícími s postupem policejního prezidia, policistů z protimafiánského útvaru i státních zástupců z olomouckého vrchního státního zastupitelství. Výsledky má dát plénu do konce října.

Murín nevidí problémy ve spolupráci inspekce s policejními útvary. Doplnil, že po vzniku Národní centrály proti organizovanému zločinu se zlepšila. „Myslím si, že reorganizace byla na místě. Nechci říkat nebo hodnotit, jestli zrovna těchto dvou útvarů nebo tímto způsobem,“ vyjádřil svůj názor Murín.

Přečtěte si také:

BRAND24

K reformě policie dal podle detektiva Komárka pokyn Chovanec

Stane se z celní správy Babišova státní bezpečnost?


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).