Menu Zavřít

Komentátoři: Stíhání Babiše ve volbách nutně nepoškodí

11. 8. 2017
Autor: čtk

Žádost policie o vydání Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání nemusí v podzimních volbách hnutí ANO ublížit, myslí si autoři některých komentářů. Babišovi může podle nich dokonce pomoci, protože z něj v očích sympatizantů udělá mučedníka. Žádost policie o vydání Babiše a Faltýnka ke stíhání přišla do Sněmovny ve čtvrtek a souvisí s kauzou dotací na farmu Čapí hnízdo.

Žádost o vydání nepřišla jako hrom z jasného nebe, spíše by bylo s podivem kdyby se neobjevila, míní komentář deníku Právo. Podle něj je v kauze příliš mnoho i veřejně známých nesrovnalostí, které zakládají podezření, že mohlo dojít k porušení zákona. „Že tento proces byl zahájen, je dobře. Kauza Čapí hnízdo byla jako zaražená tříska, která by bez ošetření hnisala dál a otravovala krevní oběh společnosti,“ píše autor sloupku.

Podle komentáře na serveru E15.cz samotné trestní stíhání už dnes nestačí k tomu, aby voliči politika odepsali. Načasování může paradoxně předsedovi ANO ve volební kampani pomoci. „Babiš celou svou politickou kariéru staví na mučednické póze a trestní stíhání mu k ní poskytne cennou rekvizitu,“ domnívá se komentátor. Zároveň ale upozorňuje, že i kdyby kauza odebrala hnutí ANO jen pár procent hlasů, může to být pro Babiše ve výsledku „velká rána.“

Tuhle příležitost kritici ANO zaručeně zužitkují, míní autor komentáře v Hospodářských novinách (HN). Zároveň si ale myslí, že konec Babišovy politické dráhy je nepravděpodobný. „Policejní žádost může být přelomem, po němž nabere volební kampaň jiný směr,“ píšou HN. Více vidět bude i na problémy Faltýnka, jenž už má na krku konflikt zájmů s přidělováním dotací Agrofertu, v jehož vedení současně seděl. A to se ještě do voleb může rozhýbat i Evropský úřad pro boj proti podvodům OLAF, který dotace pro Čapí hnízdo také prověřuje, připomíná list.

Žádost o vydání podle serveru iHNED.cz neznamená, že by se měl Babiš doopravdy něčeho zásadního obávat. Voliči ANO jsou podle něj tak rozzlobení na politiky tradičních stran, že jsou Babišovi ochotni odpustit všechny chyby. Navíc policejní vyšetřování krátce před volbami z Babiše v očích jeho příznivců udělá mučedníka. Do voleb podle komentáře zbývá dost času, takže ANO bude mít prostor rozvinout pozitivní kampaň. „Neboť jak kvalitní pracovníci PR vědí, paměť národa je poněkud alzheimerická,“ dodává.

DT24

Podle komentátora Lidových novin se už v Česku pomalu stává tradicí, že parlamentní volby ovlivňují kroky silových složek státu. Nakolik může žádost o vydání k trestnímu stíhání Babiše a Faltýnka ovlivnit volební výsledek hnutí ANO je podle něj otázka. Domnívá se ale, že tradiční politické strany z kauzy profitovat nebudou. „Kampaň bude letos zase zlá,“ uzavírají komentář Lidové noviny.

Babišovo vyjádření k žádosti policie o jeho vydání ke stíhání
Vůbec mě to nepřekvapuje, čekal jsem, že mě budou chtít před volbami dostat na čemkoli. Je to politický boj, nic jiného. Po Praze jsem od ledna 2016 slýchal, že se to na mě připravuje. Je to dlouhodobě promyšlená akce. Napřed přišlo anonymní trestní oznámení a slyšel jsem, že zadání bylo, aby mě trestně stíhali nejpozději v dubnu 2017. Dokonce o tom mluvili poslanci ve Sněmovně. Dostal to na starost ten „správný“ policajt, pan Nevtípil, který figuroval v kauze ukradené firmy Neograph kmotry podnikateli Sittovi. 23. 7. 2017 jsem byl na výslechu a na můj dotaz ohledně mého postavení mi policista odpověděl, že jsem v teto pseudokauze svědek!

Je to celé zmanipulované, trestní stíhání potřebovali načasovat před volbami, ve kterých jde o všechno. Protože buď tady budou dál ti tradiční politici nebo naši zemi povedou zodpovědní a nezkorumpovatelní lidé.

Čapí hnízdo je projekt z roku 2008! Proč to nikdo nezkoumal téměř 10 let a najednou, když jsem v politice, se na to podávají účelová trestní oznámení a policie to šetří?

Ten projekt byl x-krát kontrován, za hejtmanů Bendla a Ratha i za ministra financí Kalouska. Nikdy nebylo kontrolními orgány konstatováno pochybení v udělení dotace!

Nikdo z toho projektu neměl žádný profit, nebyla tam žádná korupce, naopak je to dlouhodobě ztrátový projekt, který slouží veřejnosti.

Jde jenom o politický boj, nikoli o korupční skandál, jak se z toho někdo snaží dělat. Je to poslední zoufalý pokus zkorumpovaného systému mě zlikvidovat a dlouhodobě plánovanou akcí mě kriminalizovat a zabránit mi kandidovat ve volbách v říjnu 2017.

Přečtěte si také:

Babiš: Je to zoufalý pokus mě zlikvidovat

Zlatí čápi do huby? Babiš ukazuje svým zaměstnancům, kdo je tady borec

Policie požádala o vydání Babiše a Faltýnka kvůli Čapímu hnízdu


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).