Menu Zavřít

Koaliční rada projedná vyjmutí e-shopů z EET

23. 11. 2016
Autor: ČTK

Elektronická evidence tržeb by se nakonec přeci jen nemusela týkat e-shopů. Po schůzi mezi ministrem financí Andrejem Babišem a ředitelem Asociace pro elektronickou komerci Janem Vetyškou to potvrdilo tiskové oddělení resortu. O případné novele, jež by firmy v oblasti e-commerce z povinnosti vyjmula, bude koaliční rada jednat ještě dnes.

Informoval o tom dnes zpravodajský server Info.cz. Ministerstvo následně sdělilo, že změny v otázce evidence tržeb u e-shopů budou dnes předmětem jednání koaliční rady. „Na základě komunikace se zástupci podnikatelů z oblasti e-commerce a jejich zkušeností z praxe uvažuje nyní ministerstvo financí o změně, která by systém EET pro tuto specifickou oblast podnikání zjednodušila a více přizpůsobila běžné praxi,“ řekla Gabriela Štěpanyová z tiskového oddělení MF.

Návrh na vyjmutí e-shopů z EET vzešel od ředitele Asociace pro elektronickou komerci Jana Vetyšky. Na schůzce s ministrem financí Andrejem Babišem (ANO) v pondělí informoval o tom, jak široká je nabídka platebních metod mezi internetovými obchody a jaké nečekané komplikace EET pro českou e-commerce to může znamenat.

„Musím ocenit přístup pana ministra, který na mou žádost o schůzku reagoval velmi rychle. Věřím, že byla opravdu přínosná a že jsme na dobré cestě, jak přístup k EET a internetovým obchodům zjednodušíme. Byla by velká škoda omezovat například nabídku moderních on-line platebních metod, které jsou pro zákazníky nejpohodlnější,“ řekl Vetyška.

Evidence tržeb by se e-shopů měla týkat od 1. března 2017. Výjimkou je prodej vlastních produktů přes internet, který bude podléhat evidenci od 1. března 2018 nebo od 1. června 2018 podle druhu produktu. „Případné změny by byly řešeny novelou zákona o evidenci tržeb,“ uvedlo MF.

Podle daňového experta společnosti Apogeo Jiřího Žežulky jde návrh správným směrem. Upozornil na to, že v některých případech nebyl obchodník schopen zjistit, jakou formou byla úhrada za jeho zboží provedena. Platba přes platební bránu kartou putuje nejdříve ke zprostředkovateli, který následně peníze převede bezhotovostním převodem na účet obchodníka. Obchodník tak podle Žežulky není schopen identifikovat, jakou formu měla platba na svém počátku.

„Podstatné ale je, že mezi obchodníkem a zprostředkovatelem je bezhotovostní převod, který režimu EET nepodléhá. Postup, kdy by takovéto platby měly být předmět EET, by neměl logiku, protože zákon je zaměřen na potírání daňových úniků, kdy obchodníci neevidují své tržby. U převodu na bankovní účet je krácení tržeb vyloučeno,“ uvedl Žežulka.

Dále čtěte:

Nejméně nových firem za čtyři roky. Na stravování již dopadá EET

BRAND24

Od kdy se vás týká EET?

EET šedou ekonomiku omezí jen mírně, daňových rájů se nedotkne vůbec


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).