Menu Zavřít

Kmoníček na Hradě skončí 15. března. Nahradí ho Jindrák

9. 3. 2017
Autor: čtk

Ředitel zahraničního odboru Pražského hradu Hynek Kmoníček odchází z funkce 15. března, kdy odlétá do USA. Ve Spojených státech se stane novým českým velvyslancem. Ve funkci na Hradě ho vystřídá bývalý český velvyslanec v Německu a současný poradce premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) Rudolf Jindrák.

„Věc, se kterou jsem (na Hrad) šel jako s hlavní, bylo provázat Kancelář prezidenta republiky s ministerstvem zahraničních věcí,“ řekl Kmoníček. Poznamenal, že až do jeho působení šlo o dvě oddělené party diplomatů, kteří se spolu příliš neznali a nekomunikovali.

Druhým úkolem podle něj bylo zajistit vztahy mezi Zemanem, ministerstvem a ministrem zahraničí Lubomírem Zaorálkem (ČSSD). „Abychom se už nikdy nedostali do stavu, který tady byl na počátku, to znamená, že rok a půl nevyjel žádný velvyslanec,“ poznamenal. Tehdejší stav označil za kolaps české zahraniční služby.

Kmoníčkův nástupce Jindrák pracoval pro komunistickou vojenskou rozvědku:

„Typ“ Jindrák. Na Hrad míří bývalý agent vojenské rozvědky

Rudolf Jindrák

Kmoníčka ve funkci 15. března vystřídá Jindrák, se kterým si už část agendy Kmoníček předal. „Známe se spoustu let a já neskrývám, že jsem byl jedním z těch, kdo právě velvyslance Jindráka navrhoval na tuto pozici,“ řekl budoucí český velvyslanec v USA. Je podle něj důležité, aby šéfem hradní diplomacie byl člověk, který bude schopen fungovat jak v oblasti státní správy, tak ve specifických podmínkách Kanceláře prezidenta republiky. Poznamenal, že Jindrák je na rozdíl od něj více zaměřen na problematiku Evropské unie.

Kmoníček ze Zemanových služeb zcela neodchází, zůstane jeho poradcem. „Poměrně hodně služebních povinností mě bude stejně přivádět do Prahy, takže při té příležitosti nenavštívím jenom patřičné kanceláře svého zaměstnavatele na ministerstvu zahraničí, ale i Pražský hrad,“ řekl. Odmítl, že by Jindrákovi zasahoval do funkce ředitele odboru.

BRAND24

Dále čtěte:

Kmoníček míří za oceán. Američané ho jako velvyslance odsouhlasili

Kandiduj, radili Zemanovi Mynář a spol. Neovlivní mě, tvrdí prezident

Prezident Miloš Zeman


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).