Menu Zavřít

Kim Čong-un není na denuklearizaci připraven, tvrdí šéf americké rozvědky

25. 6. 2019
Autor: čtk

Americká zpravodajská komunita se domnívá, že severokorejský vůdce Kim Čong-un není připraven na jaderné odzbrojení. Prohlásil to ředitel americké vojenské rozvědky DIA Robert Ashley.

„Stále to ve zpravodajské komunitě vyhodnocujeme tak, že Kim Čong-un není na denuklearizaci připraven,“ řekl Ashley v rozhovoru pro televizi Fox News.

Druhý summit amerického prezidenta Donalda Trump s lídrem KLDR, jehož hlavním tématem bylo odstranění jaderných zbraní z Korejského poloostrova, skončil v únoru ve vietnamské metropoli Hanoji předčasně a bez dohody. Spojené státy požadují, aby se Severní Korea nejprve zcela vzdala vývoje jaderných zbraní, teprve potom jsou ochotny odvolat sankce uvalené na KLDR za její jaderné a raketové zbrojní testy. Pchjongjang požaduje postupné rušení hospodářských sankcí výměnou za dílčí kroky v odzbrojovacím procesu.

Věříte, že dojde k denuklearizaci KLDR?

Trump napsal Kimovi dopis a o nadcházejícím víkendu v rámci cesty na summit zemí G20 v Japonsku navštíví Jižní Koreu. Americký ministr zahraničí Mike Pompeo nedávno vyjádřil naději, že dopis, který Trump poslal severokorejskému diktátorovi, povede k obnovení rozhovorů.

Dvoudenní návštěvu Jižní Koreje Trump zahájí v sobotu a v neděli by se měl setkat s jihokorejským prezidentem Mun Če-inem. Do Jižní Koreje šéf Bílého domu přiletí ze summitu G20.

BRAND24

Za co utrácí Kim? Armáda, stadion pro 150 tisíc lidí i gigantický opuštěný hotel

Čtěte také:

Kimovi je 35 let. Režim jeho narozeniny neslaví

Se samopalem v Koreji. Zapomenutá historie české armády v KLDR

Ruští a čínští vojáci na území KLDR? Auvajs

Komentář: Jak Kim Čong-un všechny převezl

Trump v Hanoji Kima otevřeně vyzval, aby odevzdal USA jaderné zbraně

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).