Menu Zavřít

Ke stávce se hlásí více než polovina škol, úplně zavřené ale být nemusejí, říkají odboráři

4. 11. 2019
Autor: Tomáš Blažek, Mladá fronta

Ke stávce kvůli platům učitelů se přihlašuje víc než 50 procent škol. Jejich budovy se nemusí ve středu ale úplně zavřít. Výuka může vypadat jen jinak, nebo se může omezit. Řekla to místopředsedkyně školských odborů Markéta Seidlová. Podle ní bude odborový svaz znát přesný počet stávkujících škol ve středu dopoledne. Podle premiéra Andreje Babiše je stávka zbytečná.

Podle statistik ministerstva školství v minulém školním roce kraje a obce zřizovaly celkem 9748 mateřských, základních, středních a vyšších odborných škol.

Školy budou podle Seidlové označeny buď logem, že stávkují, nebo že stávku podporují. Některé už oznámily, že se nezavřou. Připraví například program pro žáky tříd prvního stupně.

Podle odborářů vláda neplní slib o růstu učitelských platů, který dala. Na jaře původně plánovala zvýšení sumy na výdělky o 15 procent. V navrženém rozpočtu na příští rok nakonec počítá se zvednutím částky o deset procent, tedy o zhruba 11 miliard korun. Spor se nyní vede o rozdělení přidávané sumy do tarifů a do odměn. Odbory požadovaly růst tarifů o deset procent. Podle nich by pak 22 procent částky zbylo na odměny. Premiér Andrej Babiš a ministr školství Robert Plaga (oba ANO) minulý týden oznámili, že by se platový základ měl zvednout o osm procent a na odměny by zbyla čtvrtina.

Považujete stávku učitelů za oprávněnou?

Na výsledných podílech a částkách se odbory s ministrem neshodnou. Podle Plagy předáci počítají celou dobu se špatnými čísly. „Pan ministr nás obviňuje, že nepočítáme se správnými čísly. Počítáme s čísly, která nám dali k dispozici,“ řekl předák školských odborů František Dobšík.

Babiš kritiku odborů odmítl, vláda podle něj deset procent na platy učitelů přidává. „My jsme to rozdělili na osm a dva. A jsou tam další miliardy, které přijdou na podporu kapacit mateřských škol, na třídy. Takže já tomu nerozumím,“ řekl. „Ta stávka je úplně zbytečná, protože my i tak na to nebudeme už reagovat a takto jsme se domlouvali naposledy. Nechápu, proč to odboráři dělají, a otázka je, kdo za nimi stojí,“ řekl.

Dále čtěte:

Škola základ obce. Stát hasí důsledky první vlny suburbanizace

Nejen Češi. V Praze nemají kde bydlet ani zahraniční studenti

Věda a výzkum posílí. Stát v roce 2022 navýší výdaje na 38 miliard korun

BRAND24

Ve školách chybí šest tisíc pedagogů, část výuky zajišťují nekvalifikovaní učitelé

Stávku učitelů podporuje jen část školských organizací

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).