Menu Zavřít

Ke stávce řidičů dojde 8. března. Autobusy nevyjedou na Ústecku

23. 2. 2017
Autor: ČTK

Stávka řidičů v linkové autobusové dopravě kvůli mzdám se definitivně uskuteční v Ústeckém kraji 8. března. Připojí se k ní 514 šoférů, kteří zajišťují provoz linkových autobusů na 80 procentech území kraje. Ústecký kraj nebude zajišťovat v případě stávky náhradní dopravu. Radní pro dopravu Jaroslav Komínek (KSČM) řekl, že věří, že si odboráři stávku ještě rozmyslí, neboť k ní podle něj není důvod.

Odboráři na severu Čech se tedy rozhodli, že nebudou čekat, jak dopadne ultimátum, které daly ve středu dopravní odbory kvůli mzdám řidičů autobusů vládě, krajům a zaměstnavatelům. Ultimátum vyprší 15. března, poté jsou dopravní odbory připraveny vyhlásit stávku.

„Odhodlanost ke stávce je velká. Pan premiér (Bohuslav Sobotka z ČSSD) řekl, že se s odboráři už nesejde, že k tomu nevidí důvod, takže my nevidíme důvod, proč odvolávat stávku,“ uvedl Kuchynka.

Stávka je ohlášena jako jednodenní. „Věci se mohou aktuálně měnit, může se ukázat, že bude třeba i vícedenní,“ řekl Kuchynka. Autobusy denně v Ústeckém kraji přepraví zhruba 55 tisíc cestujících.

Od začátku letošního roku vláda svým nařízením zvýšila minimální mzdy pro řidiče ze 71,60 koruny na hodinu na 98,10 koruny, aniž na zvýšení poskytla peníze z rozpočtu. Dopravci v Ústeckém kraji šoférům sice přidali, ale nikoli podle očekávání odborářů. Platy se zvýšily v řádu stokorun a ne tisícikorun.

Radní pro dopravu doufá, že stávka nakonec nebude. „Řidiči dostali od dopravců zákonem stanovené navýšení mezd, nevidím proto důvod ke stávce.“ uvedl. Pokud autobusy nevyjedou, může kraj, který linkovou dopravu objednává, pokutovat dopravce. „Páteřní doprava přes kraj je zajištěna vlaky. Pokud nepojedou autobusy, ztíží to cestování v okrajových místech regionu. Žádné náhradní řešení pro případ stávky nepřipravujeme,“ uvedl Komínek, který prý nevěří, že by se připojili ke stávce všichni řidiči.

BRAND24

Ústecký kraj má se čtyřmi dopravci dlouhodobé smlouvy. Zástupci firem by se nyní měli vyjádřit k návrhu dodatků ke smlouvám, na jejichž základě by samospráva přidala dopravcům zhruba 85 milionů korun.

Přečtěte si:

Nejlépe placená práce ve východním bloku? Kamioňák

ilustrační foto

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).