Menu Zavřít

Kdo nahradí Mayovou? Ministr Hancock je pátý uchazeč o vedení britských konzervativců

25. 5. 2019
Autor: Profimedia.cz

Britský ministr zdravotnictví Matt Hancock podle očekávání oznámil, že chce usilovat o post vůdce Konzervativní strany. Její dosavadní vůdkyně a premiérka Theresa Mayová v pátek oznámila, že v čele strany skončí 7. června. Výběr jejího nástupce začne o tři dny později a svůj záměr kandidovat už potvrdili čtyři politici, Hancock je pátý.

K uchazečům patří ministr zahraničí Jeremy Hunt a jeho předchůdce Boris Johnson, dále ministr pro mezinárodní rozvoj Rory Stewart a bývalá ministryně práce Esther McVeyová.

Zatím největší naděje na zvolení se dávají Johnsonovi. Velkou šanci by měl i bývalý ministr pro brexit Dominic Raab, který ale ještě kandidaturu nepotvrdil.

Věříte, že Velká Británie opustí Evropskou unii?

Stanice BBC uvedla, že svůj úmysl vést konzervativce může ohlásit více než deset dalších politiků včetně Sira Grahama Bradyho, který už rezignoval z vedení klubu konzervativních poslanců bez vládních postů.

Mayová odstupuje kvůli nezdaru při prosazování dohody o vystoupení Británie z Evropské unie. Parlament třikrát odmítl dohodu o vystoupení, kterou premiérka s EU vyjednala. Původní, březnový termín odchodu Británie byl odsunut na 31. říjen.

Jak napsala agentura Reuters, všichni uchazeči o post vedení strany tvrdí, že jsou schopni brexitu dosáhnout. EU o nové dohodě vyjednávat nechce.


Kde by tvrdý brexit bolel nejvíc?


„Samozřejmě, že musíme prosadit brexit, a já to udělám. Musíme nabídnout dohodu, která projde parlamentem,“ sdělil dnes Hancock. Rory Stewart se dal slyšet, že pokud post získá Johnson, nehodlá být členem jeho kabinetu. Nemohl by prý pracovat pro politika, který nemá nic proti tomu, aby Británie z EU odešla bez dohody.

Johnson řekl, že by se Británie na tuto možnost měla připravit, pokud se nepodaří dospět k přijatelné dohodě. „Odejdeme z EU 31. října s dohodou, nebo bez ní,“ prohlásil v pátek.

BRAND24

Konzervativní strana, která je v Británii u moci od roku 2010, si v nejnovějších průzkumech preferencí voličů vede nejhůře za posledních 20 let. Kdyby se tento týden konaly volby do britského parlamentu, hlasovalo by pro ni zřejmě kolem 25 procent lidí, tedy o 17 procent méně než při posledních volbách. Vyplývá to z údajů organizace Britain Elects, která slučuje výsledky různých průzkumů.

Čtěte také:

Brexit tvrdý a hladový: Británii bez přístupu na unijní trh hrozí nedostatek jídla

Brexit sílu Londýna neovlivní. Británie zůstane druhou největší geopolitickou mocností

Na útěku před brexitem. Británie přichází o více než 200 tisíc pracovních míst

Brexit na mrtvém bodě. Jednání vlády s opozicí končí bez dohody

Blíží se konec. Mayová v pátek rezignuje, píše britský tisk

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).