Menu Zavřít

Kauza polského masa: Obchodní válku nechceme, ale kontroly jsou nutné, říká Toman

21. 2. 2019
Autor: čtk

Kontroly zdravotní nezávadnosti polského hovězího jsou podle ministra zemědělství Miroslava Tomana (za ČSSD) nezbytné. Česji podle něj nadále nedůvěřuje polskému systému dozoru nad potravinami. V tiskové zprávě uvedl, že nechce vyvolávat obchodní válku, ale chránit zdraví všech českých spotřebitelů.

Toman tak reagoval na vyjádření polského ministra zemědělství Jana Krzysztofa Ardanowského, který dnes pohrozil, že pokud bude Česko jeho zemi „vydírat“, může začít s kontrolami českého piva. Podle Ardanowského česká strana problém zveličuje.

„Slova polského ministra, že problém zveličujeme, považuji za snahu odvrátit pozornost od skutečného problému. Už před třemi týdny jsem jej upozornil, že přetrvává naše nedůvěra v polský systém dozoru nad potravinami a jsme připraveni přijmout v případě nutnosti další opatření. Pokud se na náš trh dostalo sedm set kilo masa s nebezpečnou salmonelou, bylo jasné, že musíme reagovat,“ dodal ministr. Zároveň požádal svůj polský protějšek o telefonický rozhovor, zaslal mu také dopis. Po víkendu by se měl setkat s polskou velvyslankyní Barbarou Ćwiorovou.


Přečtěte si komentáře k tématu:

Babišovi polští přátelé

Tomanův zábrus do asijsko-polské restaurace

 Jan Brož

BRAND24


V Česku dnes začala platit mimořádná veterinární opatření pro dovoz polského hovězího masa. Příjemci ho musí nechat vyšetřit v akreditované laboratoři na bakterie salmonely. Žádnou zásilku nesmějí uvést na trh dříve, než dostanou vyhovující výsledky. Někteří obchodníci přestávají hovězí v Polsku nakupovat. „Cílem přijímaných opatření není zákaz obchodování s žádným z členských států, tedy ani s Polskem, protože volný pohyb zboží je základním pilířem fungování EU. Případný zákaz dovozu by musel být koordinován s Evropskou komisí a ostatními členskými státy, aby se zabránilo dovozu masa přes další země,“ dodalo dnes ministerstvo.

Čtěte také:

Maso z Polska v sobě mělo salmonelu. Česko zavádí kontroly

Kauza polského masa: chyby při označování byly ve více restauracích, kontroly pokračují

Zboží privátních značek tvoří téměř pětinu obratu, loni za něj lidé utratili 42 miliard korun

Levnější než Lidl: ruský řetězec chce v Německu uspět s „retrem“ z kartónů a palet

Český potravinový zmar: nejlevnější točeňák kupujte u sousedů

Polsko vyvezlo 2700 kilogramů podezřelého hovězího do zemí EU

Komentář: Technická sůl se vrací. V podobě polského hovězího

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).